Nagyvilág

Egymás „szennyesét” teregeti ki Clinton és Obama

Hillary Clinton azt mondta kedden amerikai demokrata párti előválasztási kampánykörútjának egyik állomásán, hogy - fő riválisa - Barack Obama helyében nem akarna többé ahhoz az egyházhoz tartozni, amelynek lelkésze sértő kijelentéseket tett az Egyesült Államokról.

Megfigyelők szerint azért hozta fel ezt a témát újságírókkal folytatott beszélgetésében, hogy elterelje a figyelmet saját túlzó beszámolójáról, amelyet 12 évvel ezelőtti boszniai utazásán átélt kalandjairól adott egy múlt heti kampányrendezvényen, s amelyről kiderült időközben, hogy meglehetősen messze állt a valóságtól.

Clinton kerülte mostanáig az állásfoglalást Obama egykori lelkipásztorának sokakban megbotránkozást keltő nyilatkozatával kapcsolatban. Mostani megnyilatkozása azt sejteti, hogy változtat eddigi taktikáján, és igyekszik meglovagolni az ügyet, már csak azért is, mert így esetleg háttérbe szoríthatja a kételyeket, amelyek az ő szavahihetőségét illetően támadtak boszniai kalandjairól szóló hamis beszámolója kapcsán.

Egyre kínosabb a prédikátor kirohanása

Egyes demokraták Jeremiah Wright lelkész ügyét tartják a legkellemetlenebb problémának Obama eddigi kampányában, pontosabban azt a körülményt, hogy a demokrata párti elnökjelöltségért küzdő politikus nem hajlandó szakítani a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói templomával, amelyben a felháborodást kiváltó nyilatkozatban vétkes lelkész szolgált korábban, és nem határolódik el egyértelműen a szóban forgó Wright tiszteletestől sem.

A napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy Wright tiszteletes azt mondta korábbi (2003-as) prédikációiban: a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat büntetés volt az amerikai külpolitikáért. Rasszistának minősítette az Egyesült Államokat, és azt mondta, hogy „Isten verje Amerikát”. A napokban kerültek nyilvánosságra a lelkész korábbi prédikációiról készült videofelvételek.

Clinton is lódított

Obama két évtizeden át látogatta a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói gyülekezetét, a gyülekezet lelkipásztora vezette a szenátor esküvői szertartását is. Ez tehát az az ügy, amelyre Clinton ráirányítani igyekezett a figyelmet legújabb nyilatkozatával. Amelyikről pedig elterelni próbálja: egy múlt heti kampányrendezvényen valótlannak bizonyult kijelentéseket tett 1996-os boszniai utazásáról. Ezt mondta saját „harcedzettségére” utalva: „Emlékszem, amint ellenséges fegyvertűzben értünk földet (…) valamiféle fogadóünnepség is lett volna, de mi csak lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk.”

Az amerikai CBS televízió, amelynek riporterei tudósítottak akkoriban az eseményről, a napokban olyan anyagot közölt, amely szerint Hillary Clintont egyáltalán nem fenyegette ellenséges fegyvertűz a boszniai Tuzlában 1996. március 25-én tett látogatásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik