Nagyvilág

Clinton a végsőkig kitart

Hillary Clinton a végsőkig kitart az amerikai előválasztási küzdelemben - derült ki abból a szerdán közölt interjúból, amelyet a volt first lady a Time magazinnak adott.

A New York-i szenátor asszony meg van győződve, hogy a hátralevő előválasztási fordulókból és az egész versengésből végül ő kerül ki győztesen, így a Demokrata Párt elnökjelöltjeként ő küzdhet meg novemberben John McCain republikánus jelölttel.

Clinton Pennsylvaniából adott telefonos interjújában hangsúlyozta: riválisa, Barack Obama csak alig több mint száz delegátussal vezet előtte, ő győzött viszont azokban a nagy államokban, amelyekben novemberben le kell majd győzni McCaint.

Nem lép vissza

Hillary Clintonra az utóbbi napokban ismét nyomás nehezedett, hogy a párt egysége, a novemberi demokrata győzelem érdekében lépjen vissza. A volt first lady korábbi álláspontja viszont nem változott: nem hajlandó önként feladni a küzdelmet. Kifejtette: Obamának nyilván az az érdeke, hogy a verseny a jelenlegi állás mellett lezáruljon, de “nem hiszem, hogy a választók ezt akarnák”.

Hangsúlyozta, hogy még milliók nem voksoltak. Azt is elmondta, hogy előző nap hat olyan nővel is találkozott, aki republikánusból demokrata választóvá regisztráltatta át magát, csak hogy rá szavazhasson.

“A mögöttem állók nem akarják, hogy befejezzük, azt akarják, hogy folytassam és harcoljak tovább” – mondta, kiemelve ugyanakkor, hogy novemberre már egységes lesz a Demokrata Párt.

A még nem szavazókra figyelnek

A párt több vezetője szerint az előválasztási versenyt minél előbb le kellene zárni. Clinton asszony viszont arra számít – válaszolta egy kérdésre -, hogy a küzdelem a következő három hónapban folytatódni fog. A felesége mellett kampányoló Bill Clinton volt elnök is gyakran érvel azzal, hogy a még nem szavazott milliók véleményét is meg kell hallgatni.

Hillary azt hangoztatja: annak idején Bill csak júniusra szerezte meg a jelöltséget, és még akkor is Bush elnök és Ross Perot mögött volt népszerűségben.

“Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a következő tíz előválasztáson nyerjek, aztán meglátjuk, hol állunk” – mondta Hillary Clinton, utalva arra, hogy az előválasztási időszakban már sem neki, sem Obamának nincs esélye a jelöltséghez szükséges számú, 2025 delegátus megszerzéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik