Nagyvilág

A NATO-t féltik Romániában

A Romania Libera elsősorban Németország magatartását bírálta, amennyiben Berlin nem hajlandó többletterheket vállalni Dél-Afganisztánban, aláásva ezzel a szövetség erőfeszítéseit, beláthatatlan következményeket vonva maga után.

A bukaresti NATO-csúcson meg kellene találni a mindenki számára elfogadható megoldást, tudomásul kellene venni, hogy a NATO nem engedhet meg magának egy afganisztáni kudarcot. A szövetség számára azonban a lap szerint ennél is nagyobb veszélyt jelent a Grúzia és Ukrajna NATO-meghívásának kérdésében elfoglalt német álláspont.

Utal arra, hogy Angela Merkel német kancellár nemrég Moszkvában tárgyalt, hazatérése után pedig közölte: ellenzi olyan országok meghívását, amelyek „regionális konfliktusokba keveredtek”.

A kommentátor szerint Merkel kancellár lényegében vétójogot kíván adni Moszkvának a NATO ügyeit illetően, lábbal tiporva ezzel a szövetség működési elveit. Ebben Nicolas Sarkozy francia elnök is partner, mert a német és a francia vezető nem volt hajlandó találkozni Ukrajna és Grúzia elnökével, miközben ez utóbbit fogadták a Fehér Házban.

A cikk írója mindebből arra a következtetésre jut, hogy Berlin és Párizs aláaknázza az amerikai politikát Moszkva javára. „Franciaország és Németország veszélyes játékot űz, amikor megpróbál hízelegni Moszkvának, és távol akarja tartani az amerikaiakat a Fekete-tengertől, ezzel ugyanis az európai kontinens egységét kockáztatják” – olvasható a Romania Libera cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik