Nagyvilág

Felnőtteket keresztelt a pápa

Hét felnőttet - két férfit és öt nőt - keresztelt meg XVI. Benedek pápa szombatról vasárnapra virradóra a római Szent Péter székesegyházban a húsvéti virrasztás alkalmával.

A hét katekumen (keresztelendő felnőtt) között volt egy egyiptomi születésű muzulmán férfi is. Az 55 éves Magdi Allam Olaszországban ismert újságíró, a milánói Corriere della Sera című napilap igazgatóhelyettese. Többiek Olaszországból, Kamerunból, Kínából, az Egyesült Államokból és Peruból érkeztek a pápai államba, hogy a keresztvíz alá hajtsák fejüket.

A pápa ezzel a hagyományos szertartással a húsvét legfontosabb üzenetét a feltámadást és az újjászületést jelképezi. Imádságában XVI. Benedek hangsúlyozta: a megkereszteltek és a hívők nem idegenek egymástól. Bár a különböző földrészek, kultúrák, társadalmi berendezkedések, történelmi gyökerek ugyan elválaszthatják őket, de egy úrban hisznek, egy hitük van.

Maga székesegyház a szertartás kezdetekor sötétbe borult, majd ismét fényárban pompázott szimbolizálva ezzel azt a sötétséget, amely Krisztus halála után telepedett a világra, majd azt a világosságot, amely Krisztus feltámadása után köszöntött újfent az emberekre.

A ceremónián a pápa fáradtnak tűnt. A katolikus egyház feje, aki április 16-án tölti 81. életévét, pénteken nem vett részt a hagyományos körmenet keretében a kereszt cipelésében a római Colosseumnál, ahol minden évben Jézus Krisztus mártíromságának állítanak emléket ezzel a hívők. A pápa a zuhogó esőben egy közeli dombról követte figyelemmel szertartást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik