Nagyvilág

Fellángolt a polgárháború Srí Lankán

Ismét fellángoltak a polgárháborús összecsapások Srí Lankán, ahol a kormányhadsereg 80 tamil felkelő haláláról, a felkelők pedig 55 katona megöléséről tettek közzé jelentéseket vasárnap.

Az adatok hitelességét független forrásból még csak megközelítőleg sem lehet ellenőrizni azóta, hogy januárban véget ért a tűzszünet, a független megfigyelők pedig eltávoztak a frontok közeléből.

A hadsereg közlése szerint az északi országrész Mannar kerületében elfoglaltak a tamiloktól több kisebb, de fontos körzetet, bár később a heves esőzések miatt az offenzíva lelassult. A rossz időjárási viszonyok miatt a harci helikoptereket nem lehet bevetni és az utánpótlás is akadozik. A lázadók új állásokat építenek ki erősségeik körül.

A harcok szombaton lángoltak fel, amikor a kormány szerint aknára futott és elsüllyedt egy hadihajó. A tamilok azt állítják, hogy úgynevezett kamikáze (“öngyilkos”) támadás végzett vele.

A szigeten a megszokott májusi időpontnál jóval hamarabb kezdődött a monszun, amelynek nyomában árvizek járnak a kelet és az északi országrészben. Nyolc ember életét vesztette, 340 ezren elmenekültek lakhelyükről. A kormány arra számít, hogy a fontos rizstermelő körzetekben elmosott vetés miatt több tízezer embernek élelmiszersegélyt kell majd adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik