Nagyvilág

Tüntetések közepette szavazott a görög parlament

Elfogadta a görög parlament csütörtök éjjel a konzervatív kormány által beterjesztett nyugdíjreformot, miközben a tüntetők megpróbáltak behatolni az athéni parlamentbe.

Könnygázt és gumibotot bevetve szorította vissza a rendőrség csütörtökön Athén központjában tüntetők körülbelül 300 fős csoportját, akik megpróbáltak behatolni a görög parlamentbe, tiltakozva a tervezett nyugdíjreform ellen. Előző nap mintegy 100 ezren tiltakoztak Athénban a nyugdíjreform ellen, amelynek keretében többek között két évvel megemelik a nyugdíjba vonuláshoz megkövetelt minimális szolgálati idő tartamát, amely így 35 évről 37 évre nő, egyúttal az eddigi 58 év helyett legkorábban 60 évesen lehet korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni.

A nyugdíjrendszert átalakító törvényt 151 szavazattal fogadták el 13 ellenében. A 300 tagú képviselőház többi tagja tartózkodott, köztük az ellenzék vezető ereje, a szocialisták is, akik az ülés előtt megpróbálták összegyűjteni 180 képviselő támogatását, hogy a parlament írjon ki népszavazást a nyugdíjrefomról. Végül nem sikerült a referendum kiíráshoz elegendő támogatót felsorakoztatniuk maguk mögé, annyit viszont elértek, hogy a parlament jövő héten rendkívüli ülésen foglalkozik a népszavazás kérdésével.

Kosztasz Karamanlisz kormányfő a nyugdíjrendszer megreformálását tette meg első számú célkitűzésének tavaly szeptemberi újraválasztása után. A reform keretében a jelenlegi 133-ról 13-ra csökkentik a nyugdíjpénztárak számát, munkára ösztönzik azokat, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, egyszersmind szigorítják a korhatár alattiak nyugdíjba vonulásának feltételeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik