Nagyvilág

Számított a magyar diplomácia a szerb nagykövet visszahívására

Remélték, hogy nem fog bekövetkezni, de nem érte váratlanul a magyar Külügyminisztériumot a budapesti szerb nagykövet visszahívása – mondta a külügy szakállamtitkára, Szentiványi Gábor.

Sajnáljuk, de tudomásul vesszük a nagykövet visszahívását. A lépés nem teljesen meglepő: a szerb diplomácia részéről eddig is követett gyakorlat volt, hogy azon országok esetében, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét, egyrészt diplomáciai jegyzékben tiltakoztak, másrészt visszahívták az adott országba akkreditált nagykövetüket – mondta Szentiványi Gábor, külügyi szakállamtitkár, politikai igazgató az MTI-nek.

A magyar diplomácia reméli, hogy ez nem hat ki a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére. A politikai igazgató kitért arra, hogy a nagykövet visszahívása nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását. A lépés valószínűleg nem fog fennakadást okozni a budapesti szerb nagykövetség mindennapi munkájában, nagykövet hiányában ideiglenes ügyvivők vezetik a diplomáciai képviseleteket. Magyarország mindemellett nem tervezi, hogy visszahívja belgrádi nagykövetét.

A magyar kormány szerdán döntött arról, hogy elismeri független államként Koszovót. Magyarország a tervek szerint néhány napon belül a diplomácia kapcsolatot is felveszi az új állammal. Magyarország a 17. uniós tagállam volt az elismerők sorában, a világban több mint harminc ország tett hasonlóképpen Koszovó február 17-i függetlenségi nyilatkozata óta.

Szerbia diplomáciai jegyzékben tiltakozott a döntés ellen, Belgrád rosszallása jeléül hazahívta nagykövetét Budapestről. Hasonló tiltakozó jegyzéket kapott Horvátország is, amely szintén elismerte Koszovót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik