Nagyvilág

Megbüntetné az Uniót az al-Kaida vezér

Újabb hangfelvétellel jelentkezett szerdán Oszama bin Laden, ezúttal Európának üzent a Mohamed-karikatúrák ügyében. Ez volt az al-Kaida vezér első idei üzenete, utoljára december 27-én tett közzé egy hangfelvételt, amelyen Izraelt fenyegette meg.

A szaúdi milliomos “büntetést” helyezett kilátásba az Európai Unió számára a muzulmán vallásalapító prófétát turbán helyett bombával a fején ábrázoló, a közelmúltban dániai és más európai lapokban újraközölt gúnyrajz miatt.

Az újságok múlt hónap közepén jelentették meg ismét a karikatúrákat, egy nappal azután, hogy a dán rendőrség őrizetbe vett három személyt, akik tervet szőttek az eredetileg 2005 őszén megjelent Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának meggyilkolására. Az újságok azt kívánták jelezni az egyik gúnyrajz újbóli leközlésével, hogy történjék bármi, kiállnak a szólásszabadság mellett.

A bő öt perces felvételen Oszama bin Laden kifejti, hogy a karikatúrák megjelentetése az iszlám elleni “új keresztes háború” része, amelyben szavai szerint a római katolikus egyházfő is “jelentős” szerepet játszik. A terroristavezér ezután fenyegeti meg válaszlépésekkel az európaiakat.

A hangfelvételt – amelynek elhangzása közben Oszama bin Laden látható egy képen Kalasnyikov-gépkarabéllyal a kézben – egy olyan iszlamista holnapra töltötték fel, amelyen korábban is jelentek már meg al-Kaida-közlemények, és amelyen szerepel a terroristahálózat médiarészlegének, az asz-Szahabnak a logója.

A Vatikán tiltakozik

Visszautasította a Vatikán Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérének vádjait, melyek szerint az európai lapokban újra leközölt Mohamed-karikatúrák részei “egy új, XVI. Benedek pápa részvételével zajló keresztes háborúnak”.

“E vádak teljesen alaptalanok, de nem meglepőek. Magától értetődik, hogy bin Laden egy kalap alá akarja venni a Vatikánt és a pápát összes ellenségével” – jelentette ki Federico Lombardi vatikáni szóvivő, aki egyben emlékeztetett arra, hogy a Szentszék és maga a katolikus egyházfő is több ízben elítélte az iszlám elleni szatírikus kampányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik