Nagyvilág

Visszatérnek Mitrovicába az ENSZ-rendőrök

Megkezdte a visszatérést az ENSZ-közigazgatás (UNMIK) rendőrsége szerdán Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részébe, ahonnan zavargások miatt vonultak ki két nappal korábban - jelentették be Pristinában.

Az UNMIK rendfenntartóinak feladatát átmenetileg a NATO-vezette békefenntartó erő (KFOR) vette át a városban a hétfői események után. Az ENSZ-illetékesektől származó tájékoztatás szerint az UNMIK-rendőrség megerősített létszámban tér vissza a városba, olyan egységekkel kiegészítve, amelyek kiképzést kaptak zavargások kezelésére is. Az ENSZ-rendőrök visszatérése fokozatos lesz, és “olyan hamar történik, amilyen hamar csak lehet” – mondta David McLean körzeti rendőrparancsnok.

A zavargások azután robbantak ki, hogy az ENSZ-rendőrség hétfő hajnalban visszafoglalta a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó szerb alkalmazottaktól a városi bíróság épületét, s több tucat embert őrizetbe vett.

Az albán többségű dél-szerbiai tartomány függetlenségének egy hónappal ezelőtti kikiáltása óta a hétfői volt a legsúlyosabb erőszakos konfliktus. Egy ukrán rendőr meghalt, további 62 – lengyel, ukrán, francia – ENSZ-rendőr és mintegy 70 koszovói szerb megsebesült. Egy fejlövést kapott szerb tüntető – egyes hírek szerint egy szolgálaton kívüli koszovói szerb rendőr – még szerdán is kómában volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik