Nagyvilág

Új típusú diktatúra Oroszországban?

A diktatúra egy új típusa alakult ki Vlagyimir Putyin orosz elnök mandátuma alatt, állítja Václav Havel, volt cseh államfő.

Havel szerint ebben a rendszerben összefonódik mindaz, ami a kommunizmusban és a kapitalizmusban a legrosszabb, nem feltűnő formájával pedig különösen veszélyes. A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilapban megjelent interjúban Havel a diktatúra orosz evolúcióját azzal magyarázza, hogy az orosz nép mindig is sajátos tisztelettel adózott az uralkodók felé.

Havel szerint Oroszország nagy problémája, hogy nem ismeri saját határait, „és úgy véli, hogy ami egyszer az övé volt, az tartósan, állandóan egy kicsit az övé”. Havel szerint Moszkva azért ellenzi hevesen egy amerikai radarállomás Csehországba telepítését, mert az oroszok még mindig egy kissé sajátjuknak tartják ezt a területet.

Havel szerint Oroszországot a KGB és a maffia szövetsége vezeti egy új diktatórikus formában, ennek ellenére „nincs semmi ok arra, hogy ne fogyasszunk el egy ebédet Putyin elnökkel. Szükség van azonban arra, hogy kellemetlen kérdéseket is feltegyünk neki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik