Nagyvilág

53-an haltak meg Irakban Cheney látogatásakor

Legalább 53 halálos áldozata volt a hétfői kerbelai merényletnek, amelyet Dick Cheney amerikai alelnök és John McCain elnökjelölt látogtása idejére időzítettek.

A Bagdadtól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő síita szent város központjában, egy kávézóban robbant a pokolgép, s az első hírek öngyilkos merényletről szóltak, amelynek elkövetője egy nő volt. A kerbelai rendőrfőnök később ezt cáfolta, s egyértelműen közölte, hogy pokolgép robbant.

A legfrissebb, kedd reggeli adatok szerint az áldozatok között öt iráni is volt, és 75-en sebesültek meg. Az áldozatok többsége az Ali imám sírjának közelében gyülekező zarándokok közül került ki.

Ez volt a negyedik nagyobb, több tucat áldozatot követelő merénylet február óta Irakban. A hétfői terrorakció időzítése egybeesett Dick Cheney amerikai alelnök bagdadi látogatásával, amelyen egyebek között biztonsági kérdésekkel foglalkoztak.

Cheney az iraki vezetőkkel tartott találkozója után „sikeres kísérletnek” nevezte a háborút. „Az öt év nehéz… mindazonáltal sikeres kísérlet volt.. megérte az erőfeszítést” – mondta. Ugyancsak a helyzet felmérésére utazott Irakba a republikánus párt várható elnökjelöltje, John McCain is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik