Nagyvilág

Súlyos összecsapások Koszovóban

Súlyos utcai zavargásokhoz vezetett Kosovska Mitrovicában az ENSZ-rendőrség hétfő hajnali akciója, amellyel visszafoglalta a tiltakozó szerb alkalmazottaktól a városi bíróság épületét, s több tucat embert letartóztatott.

A város északi részének feldühödött szerb lakói kövekkel, Molotov-koktélokkal támadták az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK rendfenntartóit, akik könnygázzal és hanggránátokkal igyekeztek szétoszlatni őket. Az ENSZ koszovói rendőrségének erői parancsot kaptak arra, hogy kivonuljanak az északi, szerbek lakta részből. A pristinai közlés szerint a visszafoglalt bíróság épületében megsebesült három ENSZ-rendőr és két KFOR-katona, feltehetően egy, az udvarra behajított kézigránáttól.

Varsóból közben arról számolt be a lengyel rendőrség, hogy a Kosovska Mitrovica-i lakossággal vívott összecsapásokban megsebesült 13, az ENSZ-misszió kötelékében szolgáló lengyel rendőr.

A bíróságot foglalták el

Az összecsapások a kora reggeli órákban kezdődtek, azután, hogy az UNMIK lengyel és ukrán rendőrei berontottak a Kosovska Mitrovica-i bíróság épületébe, amelyet március 14-e óta megszállva tartottak az onnan 1999-ben elzavart szerb bírósági alkalmazottak. A bírók, ügyészek, más bírósági dolgozók azóta magánházakban, lakásokban végezték a munkájukat, megmaradva a szerb jogrendszer keretei között.

Szerb tüntetők által felgyújtott autó ég a francia békefenntartók sorfala előtt (Fotó: MTI)

Szerb tüntetők által felgyújtott autó ég a francia békefenntartók sorfala előtt (Fotó: MTI)

Tiltakozásuk Koszovó függetlenségének kikiáltása után négy nappal, február 21-én kezdődött: azt követelték, hogy engedjék vissza őket egykori munkahelyükre. Naponta megjelentek nem messze tőle, mindennap valamivel közelebb mentek hozzá, és négy nappal ezelőtt meg is szállták.

Rátámadtak az ENSZ-re

Az UNMIK-rendőrök hétfőn hajnalban 53 személyt letartóztattak – a férfiakat megbilincselve, a nőket hátrakötözött kézzel vezették ki, s járművekre rakták, hogy Pristinába szállítsák őket. Ekkor állták útjukat gépkocsikkal a városban lakó szerbek, s mintegy 20 embert kiszabadítottak, majd rátámadtak a rendőrökre, valamint a bíróság épületét védő francia KFOR-katonákra.

Hogy a változatlanul letartóztatásban lévő több mint harminc személy hol van, azt egyelőre nem tudni. Veton Eljsani, a Koszovói Rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az UNMIK tulajdona elleni erőszakos támadással vádolják az épületfoglaló bírósági alkalmazottakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik