Nagyvilág

Sarkozyék vesztettek

Az első becslések szerint Nicolas Sarkozy államfő kormányzó jobbközép pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) vereséget szenvedett vasárnap a helyhatósági választások második fordulójában, így a jobboldal elvesztette Toulouse-t és Strasbourgot is.

A France 2 francia közszolgálati televízióban ismertetett exit poll eredmény szerint az ellenzék erősségeinek (Párizs, Lyon, Lille) megőrzése mellett számos, hagyományosan jobboldali központnak tekintett város (Caen, Metz, Reims, Amiens, Rouen, Angers) vezetését is megszerezte. Emellett az 1971 óta jobboldali vezetésű Toulouse-nak és Strasbourgnak – amelyet 1995 óta irányított a kormánypárt – szintén baloldali polgármestere lesz ezentúl. Az UMP-nek sikerült megtartania Marseille-t, Le Havre-ot és Bordeaux-t.

Sarkozy zuhanóban

A CSA Dexia közvélemény-kutató intézet adatai szerint országosan az ellenzéki Szocialista Párt (PS) a szavazatok 49,5, míg az UMP 47,5 százalékát szerezte meg, de a jelentősebb nagyvárosok elvesztése komoly kormánypárti vereségnek tekinthető. A szavazás eredménye elemzők szerint barométerként jelzi a tíz hónappal ezelőtt hivatalba lépett jobboldali államfő, Nicolas Sarkozy népszerűségének az elmúlt hónapokban bekövetkezett zuhanásszerű csökkenését. A viszonylag jelentős távolmaradás arra utal, hogy a kormánypárti szavazók kisebb számban járultak az urnákhoz.

A szocialista politikusok az eredményt azonnal Sarkozy elleni büntetőszavazatként értékelték. A májusi elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal a kormányt politikájának megváltoztatására szólította fel.

Jean-Francois Copé, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetője elismerte a vereséget, de visszautasította, hogy a szavazás a kormány megbüntetéséről szólt volna.

Francois Fillon kormányfő szerint nem lenne szerencsés „országos szintű tanulságokat” levonni az eredményből. Szerinte Franciaország politikai irányát a választók az elnökválasztáson és az azt követő nemzetgyűlési választásokon nagy többséggel határozták meg. Hozzátette: a kormány az üzenetet vette, de folytatja a reformokat, és fokozni kívánja a munkahelyteremtést és a vásárlóerő javítását célzó erőfeszítéseit.

Változhat a stílus

Az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a franciák többsége elégedetlen a kormány által elindított reformok eredményével: 39 százalékuk azok gyorsítását szeretné, 29 százalékuk szerint az eddigi ritmust kellene tartani, míg 27 százalékuk szerint Sarkozy túl gyorsan kezdett neki a reformoknak.

A köztársasági elnök – aki a kampányban tőle szokatlan módon a háttérbe húzódott – már korábban szintén jelezte, hogy a választás eredményétől függetlenül a kormány folytatja reformpolitikáját. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy levonja majd a következtetéseket, de nem fejtette ki, pontosan mire gondol. Elemzők szerint kisebb változtatások várhatóak a kormányban: újabb államtitkári posztok létrehozása, valamint a kommunikációs stáb átalakítása. Emellett elképzelhető, hogy Sarkozy „hiperakítv” és túl közvetlen stílusán is változtat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik