Nagyvilág

Ma aláírhatják a magyar-amerikai-vízumegyezményt

Valószínűleg hétfőn írja alá Magyarország és az Egyesült Államok a vízumügyi egyetértési nyilatkozatot, amely során majd bevezethetik a vízummentességet az Egyesült Államokba.

Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteki brüsszeli közlése szerint ez olyan politikai nyilatkozat, amelynek nyomán elindulhat annak a kétoldalú megállapodásnak a véglegesítése és elfogadása, amely elvezet a vízumkérdés megoldásához, magyar remények szerint még az idei évben.

A nyilatkozat rögzíti, milyen jogalkotási feladatokat kell végrehajtania a magyar törvényhozásnak, és tartalmazza az együttműködés feltételeit, amelyek teljesülése után – akár már ősztől – vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba.

Kitért arra, hogy őszre tíz százalék alá csökkenhet az amerikai nagykövetség által visszautasított vízumkérelmek aránya, és elkészülhetnek a jogszabályi módosítások is: e két feltétel teljesülése lehetővé teszi a magyar állampolgárok vízummentes utazását az Egyesült Államokba.

Szlovákia és Litvánia hasonló nyilatkozat aláírására készül az Egyesült Államokkal, Csehország, Észtország és Lettország pedig már aláírt ilyen egyezséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik