Külföld

Ma aláírhatják a magyar-amerikai-vízumegyezményt

admin
admin

2008. 03. 17. 08:51

Valószínűleg hétfőn írja alá Magyarország és az Egyesült Államok a vízumügyi egyetértési nyilatkozatot, amely során majd bevezethetik a vízummentességet az Egyesült Államokba.

Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteki brüsszeli közlése szerint ez olyan politikai nyilatkozat, amelynek nyomán elindulhat annak a kétoldalú megállapodásnak a véglegesítése és elfogadása, amely elvezet a vízumkérdés megoldásához, magyar remények szerint még az idei évben.

A nyilatkozat rögzíti, milyen jogalkotási feladatokat kell végrehajtania a magyar törvényhozásnak, és tartalmazza az együttműködés feltételeit, amelyek teljesülése után – akár már ősztől – vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba.

Kitért arra, hogy őszre tíz százalék alá csökkenhet az amerikai nagykövetség által visszautasított vízumkérelmek aránya, és elkészülhetnek a jogszabályi módosítások is: e két feltétel teljesülése lehetővé teszi a magyar állampolgárok vízummentes utazását az Egyesült Államokba.

Szlovákia és Litvánia hasonló nyilatkozat aláírására készül az Egyesült Államokkal, Csehország, Észtország és Lettország pedig már aláírt ilyen egyezséget.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.