Nagyvilág

Megbukhat a macedón kormány

Válságba került az egyébként igen népszerű Nicola Grujevszki kormánya Macedóniában. A koalíciós partner albán párt azért lép ki a kabinetből, mert szerintük a kormány nem hajtotta végre az Ohridi Egyezmény egyes fontos intézkedéseit.

Lapunk macedóniai forrásai nem sokkal ezelőtt megerősítették, hogy a csütörtök éjjel Tetovóban megtartott választmányi ülésen az Albánok Demokratikus Pártja (DPSh, DPA) jóváhagyta az elnökség döntését: kilépnek a kormánykoalícióból.

Az indoklás szerint a Grujevszki-kormány majd két éve teljesen elhanyagolja a 2001-es albán felkelét lezáró Ohridi Egyezmény eddig gyakorlatba nem ültetett rendelkezéseit; elsősorban a nyelvhasználati és a részvételi jogokról, illetve a felkelésben részt vevők jogi és anyagi helyzetének tisztázásáról szóló részeket.

A NATO-nál is fontosabbak az emberek

A DPA-hoz közel álló egyik forrásunk szerint teljesen bizonytalan, hogy milyen következményei lesznek a lépésnek. A hivatalos macedón hírügynökség, a MIA szerint Menduh Thaci, a DPA elnöke azt mondta szerda este, hogy „Grujevszki és Ahmeti, a legnagyobb – jelenleg ellenzékben lévő – macedóniai albán párt (DUI) elnöke, világossá kell tegyék, hogy megegyeztek-e már az új kormánykoalícióban.” Thaci szerint a DPA elutasítja a titkos háttéregyezkedéseket, s az átlátható politizálás híve.

„A NATO csatlakozás fontos, de a mi prioritásunk az általunk képviselt emberek jogainak az érvényesítése” – mondta Thaci a MIA szerint. Hozzáteszik: „szövetségeseink, az EU, a NATO és az Egyesült Államok támogatják a DPA-t közös törekvéseinkben, amelyek problémáink megoldására irányulnak.”

A független Makfax ma reggel rövid hírben közölte, hogy intenzív politikai konzultációk kezdődtek a helyzet megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik