Nagyvilág

Még nem dőlt el Tőkés EPP-tagsága

Tőkés László független európai parlamenti képviselő nem válhat az Európai Néppárt (EPP) tagjává, amíg erre nem bólintanak rá Románia néppárti képviselői – értesült az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című bukaresti napilap az EPP frakcióvezetőjének szóvivőjétől.

Szerdán sem született döntés a frakcióban Tőkés tagságáról – nyilatkozta Antoine Ripoll, Joseph Daul EPP-frakcióvezető szóvivője az ÚMSZ-nek. Korábban Tőkés budapesti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy március 12-én dől el majd a tagságának kérdése. Mint a szóvivő rámutatott, a néppárt frakciójának szabálya szerint nem vehetnek fel új tagokat valamennyi delegáció jóváhagyása nélkül.

Az ÚMSZ emlékeztetett arra, hogy a romániai néppárti delegációból csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselője, Sógor Csaba és Winkler Gyula támogatja Tőkés László EPP-tagságát.

Az újság szerint a Traian Basescu államfőhöz hű demokrata-liberális politikusok által uralt delegáció korábban már megszavazta, hogy megvétózza a püspök tagfelvételét, annak ellenére, hogy Tőkés szerint maga Basescu is megígérte, közbenjár érdekében az EPP-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik