Nagyvilág

Hétfőn írjuk alá az amerikai vízumnyilatkozatot

Valószínűleg hétfőn írja alá Magyarország és az Egyesült Államok a vízumügyi egyetértési nyilatkozatot - közölte pénteken Brüsszelben Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint ilyen nyilatkozatot írnak alá Washingtonban Litvániával és Szlovákiával is. Gyurcsány fontosnak nevezte, hogy az unión belül az elmúlt napokban tisztázták: nem sérti a szolidaritást, ha egyes uniós tagállamok kétoldalú tárgyalást folytatnak az amerikai vízummentességről.

A tárgyalásokon a magyar delegációt Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet vezeti. Az egyeztetésekre az amerikai fővárosba érkeztek a külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium képviselői.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma minden pályázó országgal külön-külön egyeztet a szerződés tervezetéről. Washington az Európai Unióba négy éve belépett tagállamok közül elsőként február 26-án Csehországgal zárta le az egyeztetési folyamatot. Észtország és Lettország a héten szerdán írta alá Amerikával az egyetértési nyilatkozatot, amely alapján a két balti ország állampolgárai vízum nélkül utazhatnak majd a tengerentúlra.

Az amerikai-magyar egyeztetési folyamat várhatóan pénteken lezárul, és a felek hétfőn írják alá az egyetértési nyilatkozatot. Az Egyesült Államok nevében a dokumentumot a tervek szerint Michael Chertoff belbiztonsági miniszter, magyar részről Somogyi Ferenc nagykövet látja el kézjegyével. Washington ugyanaznap tervezi hasonló memorandum aláírását Szlovákiával és Litvániával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik