Nagyvilág

Hamarosan kinevezik a Nabucco-nagykövetet

Magyarország a következő napokban nagykövetet nevez ki és irodát létesít a tervezett Nabucco gázvezeték ügyeivel kapcsolatos teendők intézésére - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Brüsszelben.

A Nabucco ügye nem csupán energetikai, hanem egyben regionális biztonsági és külpolitikai kérdés is – mondta el a miniszterelnök – ezért a tisztségre a külügyminisztérium alárendeltségébe tartozó diplomatát fognak kinevezni.

A magyar elemzésekhez hasonlóan több uniós ország elemzése felteszi a kérdést, “lesz-e elegendő gáz a transz-kaukázusi, transz-kaszpi térségben, amellyel biztosítható a Nabucco vezeték működtetése” – jelentette ki. Gyurcsány szerint Azerbajdzsánon kívül “a szóba jöhető ország és forrás – lásd Irán – nagyon súlyos egyéb kockázatokkal küzd”.

Szintén energetikával összefüggő kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem, ami ugyancsak témája volt az EU-csúcsnak. “Nagyon sok aggodalom van, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére korábban vállalt kötelezettségeknek milyen hatásuk lesz az egyes országok gazdaságára. Nem fog-e ez arra ösztönözni, hogy kitelepüljenek a nagy energiafelhasználók az unióból, és mi lesz ennek a következménye” – hangsúlyozta Gyurcsány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik