Nagyvilág

Vízummentességet kapnak az észtek

Észtország az Európai Bizottság tiltakozása ellenére aláírta az Egyesült Államokkal szerdán Tallinnban a vízummentességről és a légi biztonságról szóló kétoldalú megállapodást. Magyarország még ebben a hónapban követheti a balti államokat.

Noha az Európai Bizottság arra igyekszik rávenni az új európai uniós tagokat, amelyek a régi tagországoktól eltérően nem élveznek vízummentességet az Egyesült Államokkal szemben, hogy lassítsák le kétoldalú tárgyalásaikat, Észtország és Lettország is vízummentességi megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal.

Brüsszel azzal érvelt, hogy az egész unió nevében előnyösebb tartalmú megállapodást tudnának kialkudni. Az új tagországok azonban nem akarják ezt megvárni.

Az érintettek szerint nem ártanak az EU-nak

„Közös célunk a vízummentes utazás kieszközlése minden EU-tagállam számára” – mondta Jüri Pihl észt belügyminiszter az aláírás után. Hozzátette: e cél elérésének reális eszközét az uniós joggal összhangban álló kétoldalú tárgyalások jelentik.
A megállapodást amerikai részről aláíró Michael Chertoff belbiztonsági miniszter kijelentette, hogy azzal „mindenki nyer”, és „nincs benne semmi olyan, ami ne felelne meg az európai uniós szabályoknak”. Chertoff még szerdán Rigába utazik, hogy hasonló egyezményt írjon alá Lettországgal is – közölték tisztségviselők.

Mi leszünk a következők?

A brit hírügynökség – forrásmegjelölés nélkül – azt közölte, hogy Magyarország még e hónap folyamán hasonló megállapodást ír alá az Egyesült Államokkal.

Jelenleg 12 EU-tagállam – Görögország és tizenegy, 2004 óta csatlakozott ország – polgárai csak vízummal léphetnek be az Egyesült Államok területére. Az Európai Bizottság évek óta tárgyal – sikertelenül – a diszkriminatív intézkedés feloldásáról. A kudarcok miatt döntöttek úgy egyes tagállamok, hogy az EU bírálatai ellenére különtárgyalásokba kezdenek, és elfogadják a Washington által előírt biztonsági intézkedéseket.

Észtországi és lettországi látogatása után Michael Chertoff Szlovéniába utazik, ahol az Európai Bizottság képviselőivel és a soros EU-elnök Szlovénia vezetőivel tárgyal a vízumkérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik