Nagyvilág

Valóságshow az amerikai elnökválasztás

Az elnökválasztási kampány a világ legnagyobb valóságshow-jává kezd válni – mondta az Egyesült Államok külügyminisztériumának államtitkár-helyettese. Szerinte az iraki háború mint kampánytéma egyre inkább háttérbe szorul, az internet viszont egyre nagyobb teret nyer a korteskedésben.

Colleen P. Graffy a lapunknak adott interjúban rámutatott: a négy évvel ezelőttihez képest jóval nagyobb szerep jut az amerikai előválasztási kampányban az internetnek, és mindegyik jelölt mögött masszív online kampánygépezet áll. Csak idő kérdése, hogy az internetes kampányolás Magyarországon is gyakorlattá váljon.

Az elnökjelöltek számára az internet hatalmas lehetőség, de figyelembe kell venni azt is, hogy sokkal nagyobb lehet a téves vagy kiszivárogtatott információk aránya.

Valóságshow a kampány

A világháló egyidejűséget teremt, minden nyomon követhető. Úgy tűnik, az elnökválasztás kezd a világ legnagyobb valóságshow-jává válni– mondta Colleen P. Graffy a Cafe Babel budapesti szerkesztősége által megrendezett találkozón adott nyilatkozatában.

Valóságshow az amerikai elnökválasztás 1

A külpolitikai stratégia meghatározásával kapcsolatban Graffy jó példának nevezte a magyar Külügyminisztérium kezdeményezését, mely a külpolitika új irányvonalainak meghatározásához szakértők bevonásával társadalmi vitát kezdeményezett. Ehhez hasonló törekvések az Egyesült Államokban is vannak, de az ország méretéből adódóan másképp jelennek meg. Az államtitkár-helyettes példának hozta fel az iraki háborút, melynek megítélése az invázió kezdetén szöges ellentéte volt a mostaninak.

A háború témája lecsengett

Azoknak a politikai vezetőknek, akik elkötelezettek egy ügy iránt, és később is hitelesek szeretnének maradni, nem szabad minden esetben engedményt tenniük a társadalmi közhangulat gyors változásának – mondta McCainről, aki támogatta az iraki inváziót, és igennel szavazott a nagyarányú csapatbővítésre is. A kampány elején sokan nehezen hitték el, hogy nem az elsők között fog kiesni, ma ő a republikánusok legesélyesebb elnökjelöltje.

McCain esetében az vezetett sikerre, hogy a társadalom nyomása ellenére is következetesen kiállt meggyőződése mellett. Az iraki háború témája ezzel együtt egyre inkább háttérbe szorul az elnökválasztási kampányban, novemberre pedig valószínűleg még jelentéktelenebbé válik majd – nyilatkozta lapunknak az amerikai külügyminisztérium nyilvános diplomáciával foglalkozó államtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik