Nagyvilág

Lemondott a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó

A kormányzó feleségével az oldalán szerdán jelentette be távozását. "Sajnálom, hogy nem tudtam megfelelni annak, amit elvártak tőlem" - fogalmazott és bocsánatot kért.

A demokrata párti Eliot Spitzer szerdán benyújtja lemondását – írta a New York Times. Az újság a kormányzó egyik munkatársára hivatkozik, aki szerint a kormányzó azért döntött a lemondás mellett, hogy így elkerülje a hivatalos felelősségre vonást, amelyet a republikánus pártiak szorgalmaztak, akik egyben lemondását is követelték. Spitzer 2006-ban választották kormányzóvá, támogatottsága rekordmagas – 69 százalékos – volt, mára ez visszaesett 30 százalékra.

Spitzer sajtótájékoztató keretében kért bocsánatot feleségétől (Fotó: MTI/AP)

Spitzer sajtótájékoztató keretében kért bocsánatot feleségétől (Fotó: MTI/AP)

A Spitzer körüli botrány pár napja robbant ki, amikor az amerikai sajtó megszellőztette, hogy prostituáltakkal tart fent kapcsolatot. Minderre bizonyíték is van, mivel több, különböző prostituálttal folytatott telefonbeszélgetését lehallgatták és rögzítették. Spitzert egy luxusprostituáltakat közvetítő cég, az „Emperors Club VIP” nevével hozták kapcsolatba, állítólag a kormányzó a cég kilences számú ügyfele. Ez a bizonyos ügyfél pedig Washingtonban egy Kristen nevű prostituálttal találkozott egy hotelban, s mindezért 4300 dollárt fizetett.

Paterson lehet az utód? (Fotó: EPA)

Paterson lehet az utód? (Fotó: EPA)

New York kormányzója hétfőn nyilvánosan bocsánatot kért, de úgy tűnik, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy megtartsa pozícióját. Amennyiben Sitzer visszalép, helyét David Paterson, afroamerikai és vak politikus foglalhatja el.

A botrány árthat Hillary Clintonnak is, aki most Barack Obamával küzd a demokrata elnökjelöltségért, mert bár Clinton és Spitzer nem voltak közeli barátok, jó munkakapcsolatban álltak, s a kampányban a kormányzó Clintont támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik