Nagyvilág

Szexbotrányba keveredett a New York-i kormányzó

Prostituáltat rendelt magának egy szállodai szobába Eliot Spitzer. A demokrata politikus egy nemzetközi prostituált-hálózat ügyében folyó nyomozás során bukott le. A vezető amerikai lapok szerint a szexbotrányba keveredett New
Yok-i kormányzó egy dolgot tehet: lemond.

A The New York Times szerint nem egyszerűen magánügyről van szó, a kormányzó nemcsak a családját, de a közvéleményt is elárulta. A The Wall Street Journal már múlt időben írt Eliot Spitzerről, a kormányzó felemelkedéséről és bukásáról értekezett. A The Washington Times szerint a demokrata politikusnak a történtek után csak egy lehetősége maradt: a távozás.

Beismerte, elnézést kért

Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója hétfőn beismerte, hogy igénybe vette egy nemzetközi prostituált hálózat szolgáltatását, ám várakozásokkal szemben nem mondott le. A sajtó elé kiállva csupán bocsánatot kér családjától és a közvéleménytől.

Az FBI buktatta le

Spitzer februárban Washingtonba utazott, ahol egy luxus örömlánnyal beszélt meg találkozót az előkelő Mayflower szállodában. A telefont a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hallgatta le az Emperors Club VIP nemzetközi call girl hálózat elleni vizsgálat során.

Az FBI-dokumentumok szerint Spitzer visszatérő ügyfél volt, aki előzetesen postázta a pénzt a szolgáltatásért a hálózatnak, nem használt hitelkártyát. Az Emperors Club VIP alkalmazottainak a legmagasabb tarifája 5500 dollár (952 ezer forint) óránként.

Kihat az elnökválasztásra?

Eliot Spitzer az amerikai előválasztási versenyben Hillary Clinton mellett kötelezte el magát, a demokrata elnökjelöltet állító nyári pártkongresszuson szuperdelegátusként szándéka szerint a volt first ladyt támogatná.

Azt egyelőre nem lehet felmérni, hogy Spitzer szexbotrányának milyen következménye lesz országos szinten. Julian Zelizer, a Princeton Egyetem politológia és történész professzora úgy ítéli meg, hogy az ügy csapás a demokratákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik