Nagyvilág

Moszkva is elismerné Koszovót?

Putyin Merkellel való találkozásán biztosította a kancellárt, hogy Medvegyev hivatalba lépése nem nehezíti meg a Nyugat és Oroszország kapcsolatát. A leköszönő orosz elnök szerint ha Szerbia beleegyezik, elismerhetik Koszovót.

Angela Merkel német kancellár egy napra érkezett az orosz fővárosba, ahol találkozott Vlagyimir Putyin leköszönő és Dmitrij Medvegyev megválasztott elnökkel is. Putyin biztosította Németország első emberét, hogy utódja hivatalba lépése nem nehezíti meg az Oroszországgal való egyeztetéseket.

A megbeszélésen a NATO-bővítés és az orosz-német kapcsolatok mellett Koszovó is szóba került. Ezzel kapcsolatban Putyin felvetette, hogy eddigi határozottan elutasító álláspontja ellenére Oroszország akár el is ismerné a szakadár területet. „Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk: a terület független államként való elismeréséhez tárgyalásokra van szükség. És arra, hogy a tárgyalás valamennyi résztvevője egyezségre jusson. Különösen Szerbia beleegyezése szükséges. Amint találunk kompromisszumot, nincs kétség afelől, hogy elfogadjuk” – fogalmazott az orosz elnök a Russia Today tudósítása szerint.

Merkel erre emlékeztetett, hogy a heiligedammi G8-csúcs után megpróbálták a feleket tárgyalóasztalhoz ültetni, ám nem jártak sikerrel az egyeztetések. „Németország úgy döntött, hogy elismeri Koszovó függetlenségét. Mi másképp értelmezzük az ENSZ 1244-es határozatát. A vita Koszovóról folytatódni fog” – mondta a német kancellár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik