Nagyvilág

Dán és holland zászlókat égettek Afganisztánban

Az iszlámgyalázás ellen tiltakozva több ezer diák tüntetett vásárnap a kelet-afganisztáni Dzsalálábád városánál, dániai és hollandiai zászlókat égetve és éltetve az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet.

A tüntetők egy iszlám-ellenes film készülő hollandiai bemutatója ellen, illetve a dániai Mohamed-karikatúrák újbóli közzététele ellen tiltakoztak. Lezárták a Pakisztán felé vezető főutat, dániai és hollandiai zászlókat égettek, jelszavakat skandáltak e két ország ellen, és éltették az al-Kaidát. Azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben a dán és a holland hatóságok nem vonják felelősségre az iszlámgyalázókat, öngyilkos merényleteket követnek el külföldiek ellen, illetve folytatják a tüntetéseket, amíg a nemzetközi békeerő kötelékében szolgáló dán és holland katonák nem távoznak az országból.

A vezető dán lapok február közepén – szolidaritási gesztusként és a szólásszabadság iránti szilárd elkötelezettségük jeleként – közölték újra a muzulmánok felháborodását két éve kiváltó dániai Mohamed-karikatúrák egyikét, miután a rendőrség leleplezett egy összeesküvést, amelynek célja a karikaturista meggyilkolása lett volna.

A tüntetők haragját kiváltó másik alkotás egy dokumentumfilm, amelyet Geert Wilders holland populista parlamenti képviselő készül bemutatni, s amely fasiszta könyvként állítja be a Koránt, a prófétát pedig barbárként.

A karikatúra újraközlése, illetve a film készülő bemutatója tiltakozó hullámot váltott ki az iszlám világban, Irán és Egyiptom emiatt gazdasági szankciókkal fenyegette meg Hollandiát. Szombaton a nyugat-afganisztáni Herát városában is több ezren tiltakoztak a két nyugat-európai ország vélt iszlámellenessége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik