Nagyvilág

Álasszisztenseket alkalmaztak EP-képviselők

Megváltoztatják az európai parlamenti (EP-) képviselők asszisztenseinek alkalmazási szabályait, miután értesülések szerint kiderült: jó néhány politikus nem is alkalmazott asszisztenst, de felvette az erre fordítható pénzt.

Mint az Európai Parlament honlapján olvasható, Hans-Gert Pöttering EP-elnök javaslatára a politikai csoportok elnökei egyhangúlag úgy döntöttek, hogy az EP titkárságának vezetője vegye fel a kapcsolatot az Európai Bizottsággal és a tagállamokat képviselő Tanáccsal, az EP-tagok és asszisztenseik jogállásával foglalkozó munkabizottság pedig sürgősen tegyen javaslatokat a szabályok megváltoztatására.

Az EP-képviselők mindegyike – számuk jelenleg 785 – havi 16 ezer eurós kerettel rendelkezik asszisztensek alkalmazására. A 2004-2005-ös, asszisztensekre vonatkozó költségelszámolások között 167 szúrópróbaszerű ellenőrzést tartottak, és több vitatható esetre bukkantak. Médiaértesülések szerint felmerült a gyanú, hogy a képviselők közül többen ténylegesen nem is alkalmazott asszisztensek vagy a parlamenti tevékenységgel össze nem függő szolgáltatások után vettek fel pénzt.

Az EP jelenleg évente 140 millió eurót fizet ki a képviselőknek asszisztensek díjazására, illetve titkárságaik fenntartási költségének fedezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik