Nagyvilág

Orosz ruletthez hasonló az új román választási rendszer

Az alkotmánybírósághoz fordult csütörtökön a Nagy-Románia Párt az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetésérõl szóló törvény kapcsán. Egy RMDSZ-es képviselő szerint az új választási rendszert leginkább az orosz ruletthez lehetne hasonlítani.

Az egyéni választókerületes rendszer bevezetése a politikai pártok visszafejlődését eredményezi, holott a többpártrendszer a demokrácia egyik legnagyobb eredménye – fogalmazott Lucian Bolca, a Nagy Románia Párt (PRM) ügyvezetõ alelnöke csütörtökön azt követően, hogy benyújtották alkotmányossági vizsgálatot kérő beadványukat.

Kifogásolják a két magyar szervezetet

Bolca példaként említette a törvény 29. cikkelyét, amely szerint a jelölteknek öt bruttó minimálbérnek megfelelõ összeget kell garanciaként letétbe helyezniük, holott az alkotmány nem teszi lehetővé az ország állampolgárainak megkülönböztetését anyagi vagy társadalmi helyzetük alapján – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Egy másik kifogás a magyar kisebbségnek biztosított választási jogokkal kapcsolatos. A PRM értelmezése szerint diszkrimináció a román nemzetiségűekkel szemben, hogy a magyarság egy etnikai párttal – a Magyar Polgári Párttal – és egy másik szervezettel, az RMDSZ-szel is részt vehet a választásokon.

Orosz ruletthez hasonló rendszer

A Konzervatív párt szintén kritizálja az új rendszert. Többek között azt sérelmezik, hogy az új választási törvény értelmében egy jelölt hiába szerzi meg a szavazatok 60–70 százalékát egy választókerületben, nem kaphat mandátumot, ha pártja nem lépi túl az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Borbély László RMDSZ-es középítkezési miniszter szerint az RMDSZ-t és a romániai magyar közösséget hátrányosan érinti az egyéni kerületes választási rendszert bevezetõ törvény alkalmazása, számításaik szerint kevesebb képviselőjük jut majd be a parlamentbe. Borbély úgy vélte: a választási végeredmény nem tükrözi majd a szavazók akaratát. „Nagyon különös, az orosz ruletthez hasonlítható rendszert szavazott meg a parlament” – fogalmazott a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik