Nagyvilág

A neve miatt nem csatlakozhat Macedónia a NATO-hoz?

Görögország kijelentette, hogy a Macedónia neve körül kialakult vita miatt nem hajlandó az ország NATO-csatlakozási szándékát támogatni, és vétóval fenyeget arra az esetre, ha a balkáni országot mégis meghívják az áprilisi NATO-csúcsra, és felajánlják számára a tárgyalások megkezdését.

Sajnálatos módon a macedón kormány Görögországgal kapcsolatos politikája irredenta és nacionalista logikát követ, éppen ezért nem tudunk olyan pozitívan viszonyulni a csatlakozás kérdéséhez, mint Horvátország vagy Albánia esetében – jelentette ki a görög külügyminiszter, Dora Bakoyannisz.

A politikusnő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Bukarestben tartandó
áprilisi NATO-csúcsértekezlet előtt még van idő arra, hogy mindkét fél
által elfogadható megoldást találjanak az ügyben – írja a BBC.

Athén szerint az Észak-Atlanti Szövetséghez nem csatlakozhat olyan ország, mely ugyanazt a nevet viseli, mint Görögország északi tartománya. Macedónia tagadja Görögországnak azt az állítását, mely szerint területi követelései lennének az észak-görögországi régióval kapcsolatban.

A balkáni stabilitás a tét

A NATO államainak többsége egyetért abban, hogy a szövetséget bővíteni kell a Balkánon annak érdekében, hogy stabilizálják a térséget Koszovó függetlenségének kikiáltása után.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint Horvátország, Albánia és Macedónia is keményen dolgozott a csatlakozáshoz szükséges politikai és katonai reformokon. Hosszú távon az egyetlen recept a Balkán stabilizálására a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás – mondta.

Neveket ajánlanak

A névvitában közvetítő ENSZ-megbízott, Matthew Nimetz öt alternatív országnevet javasolt Macedónia számára: Macedón Alkotmányos Köztársaság, Macedón Demokratikus Köztársaság, Új Macedón Köztársaság és Felső-Macedóniai Köztársaság – írja az AP hírügynökségre hivatkozva a The New York Times című napilap.

A név nem lehet kizáró ok egy ország NATO-csatlakozásával kapcsolatban – nyilatkozta az ügyben Maxime Verhagen, holland külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik