Nagyvilág

Öt iszlamista ellen vádat emeltek Bhutto -ügyben

Egy pakisztáni terrorizmusellenes bíróság előzetes letartóztatásba helyezett csütörtökön öt, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődőnek nevezett iszlamistát, miután azzal vádolta meg őket, hogy részt vettek tavaly december 27-én a Benazir Bhutto volt miniszterelnök elleni merényletben.

Az öt személy a vád szerint – a 23 további áldozatot követelő Bhutto-gyilkosságon kívül – több más öngyilkos és nem öngyilkos merényletben is közreműködött a fővárossal, Iszlámábáddal szomszédos Ravalpindiben – közölte egy név nélkül nyilatkozó igazságügyi forrás. Elmondta még, hogy a vádlottakat egy igen szigorúan őrzött ravalpindi börtönben tartják fogva.

A különleges bíróság néhány perc alatt ismertette az elővezetettekkel a fő vádpontokat, majd azonnal elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség a múlt héten hivatalos eljárást indított Baitullah Mehszúd, az al-Kaida feltételezett pakisztáni főnöke, a pakisztáni tálibok “parancsnoka” ellen, akit a Bhutto elleni merénylet kitervelésével gyanúsítanak. A körözött, s az afgán-pakisztáni határvidék törzsi területén bujkáló Mehszúd tagadja, hogy köze lenne Bhutto megöléséhez.

A most vád alá helyezett öt személy a nyomozók szerint Mehszúd csoportjának tagja. Kettőt közülük januárban fogtak el a törzsi határövezet közelében, a másik hármat februárban Ravalpindiben. Az utóbbiak közül ketten bevallották, hogy segítséget és szállást adtak annak a kamikazénak, aki a Bhutto életét kioltó merényletet végrehajtotta egy választási gyűlés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik