Nagyvilág

Kína továbbfejleszti a szocialista demokráciát

Politikai reformokat, szociális intézkedéseket, hadseregfejlesztést és környezetvédelmet ígért a kínai kormányfő, aki a népi gyűlés előtt ismét megfenyegette a függetlenségre törekvő Tajvant.

„Ki kell terjesztenünk a népi demokráciát, és minél több demokratikus működési formát kell kialakítanunk” – hangsúlyozta az Országos Népi Gyűlés ülésszakát megnyitó beszédében a kormányfő. A reformok során kiemelt figyelmet fordítanak a korrupció elleni küzdelemre és a kormányzati struktúra átalakítására a hatékonyabb működés érdekében.

Kína nyolcszázalékos gazdasági növekedésre számít 2008-ban. Az idén megemelik a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a szociális háló, illetve az oktatás fejlesztésére szánt központi költségvetési ráfordítást – mondta Ven Csia-pao.

A kormány stratégiai fontosságú feladatának tekinti a nemzetvédelem erősítését. Szavai szerint „teljes összhangot kell teremteni az ország gazdasági felvirágzása és hadseregének ereje között”. A kínai parlament kéthetesre tervezett ülésszakán gazdaságpolitikai és környezetvédelmi kérdések állnak a figyelem középpontjában. Változások lehetségesek a kormány összetételében, és átszervezések várhatók egyes minisztériumokban.

A miniszterelnök ezenkívül óva intette Tajvant a sziget függetlenségének kinyilvánításától, illetve minden, ilyen irányba tett lépéstől. A tajvani elnökválasztással egy időben ugyanis referendumot írnak ki arról, hogy törekedjenek-e Tajvan néven az ENSZ-tagság elnyerésére. A sziget Kínai Köztársaság néven már tagja volt a világszervezetnek, de 1971-ben megfosztották tagságától, és a Kínai Népköztársaság lépett a helyére az ENSZ-ben és annak Biztonsági Tanácsában. Peking a függetlenség hivatalos kinyilvánítása felé tett újabb lépésnek tartja a tervezett referendumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik