Nagyvilág

Clinton győzelme nem elég az áttöréshez

Jóllehet Hillary Clinton megállította Obama győzelemhullámát, az eredmény még mindig nem elég ahhoz, hogy átvegye riválisától a vezetést. A két jelölt stratégiája igen különböző: Obama inkább hangulati elemeket alkalmaz, Clinton a konkrétumokra koncentrál.

A keddi előválasztások eredménye az elnökválasztás végső kimenetelére nézve nincsen elsöprő hatással – nyilatkozta lapunknak Juhász Attila, a Political Capital elemzője, aki szerint a tovább folytatódó Clinton-Obama-párharc akár kedvező is lehet a demokraták számára, mivel az élénk politikai versengés folyamatosan szem előtt tartja a jelölteket és programjaikat.

McCain, akit szerdán Bush hivatalosan is a támogatásáról biztosított, már a novemberi kampányra koncentrálhat, ez azonban nem jelenti azt, hogy jelentős előnyre tett szert.

Ismét lendületben Clinton

Hillary Clinton a négyből három államban győzelmet aratott, ezzel sikerült életben tartania elnökjelölti esélyeit, de továbbra sem ő a legesélyesebb a végső győzelemre. Az AP hírügynökség szerint Obama továbbra is vezet 1477 delegálttal, Clinton 1391 elektort tudhat maga mögött.

Az Egyesült Államoknak egyetlen olyan elnöke sem volt még, aki anélkül lett volna képes győzni, hogy Ohio államban ne nyert volna előválasztást – idézte a The New York Times Clinton beszédét, melyet az ohiói győzelem napján tartott. A texasi San Antonióban kedd este tartott beszédében Obama hangsúlyozta: nem számít, hogy milyen eredmény születik, mert az elektorok számát tekintve szinte ugyanakkora marad a különbség kettejük között.

Ütköző stratégiák

Megfigyelhető, hogy Obama azzal próbálta megerősíteni pozícióját a demokraták élén, hogy főleg republikánus riválisát támadta, kiemelve, hogy McCain és Clinton egymást ismételgetik, figyelmen kívül hagyva a változtatás szükségességét, melyet egyedül ő hangoztat – írja elemzésében a Times Online.

A két jelölt politikai stratégiáját tekintve megfigyelhető, hogy Obama inkább hangulati üzeneteket próbál közvetíteni, ezzel szemben Clinton konkrétumokkal, részletesebb programmal rukkol elő – nyilatkozta Juhász Attila elemző. A két jelölt megítélését természetesen nemcsak az üzenetek határozzák meg, Hillary Clintonnak például a férje miatt kezdetben nem volt túl jó a megítélése.

A két jelölt között már a kampányfinanszírozás alatt is megmutatkoztak a különbségek, Obama ügyesebben, jobb technikával, szélesebb körre támaszkodva gyűjtötte össze a kampányhoz elegendő összeget, Hillary Clinton ezzel szemben túlságosan a gazdag támogatókra alapozott, ami utólag nem bizonyult jó stratégiának – véli Juhász Attila elemző. A januári eredmények szerint Obama 50, Clinton 32 millió dollárral gazdálkodhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik