Nagyvilág

Újabb szankciók Irán ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 decembere óta már két határozatban rendelt el gazdasági és kereskedelmi büntetőintézkedéseket az urándúsítás felfüggesztését makacsul megtagadó Irán ellen.

Az ENSZ BT hétfőn jóváhagyta az Irán ellen újabb szankciókat elrendelő határozatot. A testület nagy többséggel fogadta el az új, 1803-as számot viselő határozatot, amelynek tervezetét Nagy-Britannia, Franciaország és Németország terjesztette elő. A támogatók között vannak olyan országok is, mint Líbia, Dél-Afrika és Vietnam.

A korlátozások közé most először került be a tilalom az olyan árucikkekkel való kereskedelemre, amelyek kettős – polgári és katonai – célra is felhasználhatók. Engedélyezi ugyanakkor az Iránba tartó, vagy onnan származó tengeri és légi rakományok ellenőrzését, ha felmerül a gyanú, hogy tiltott áru van bennük. A határozat alapján ellenőrizni fogják két gyanús iráni bank tevékenységét is. Utasítást adtak 12 újabb iráni cég és 13 személy javainak a befagyasztására, amelyek és akik kapcsolatba hozhatóak Irán nukleáris- és ballisztikusrakéta-programjával.

Az iráni ENSZ-nagykövet már a szavazás előtt közölte, hogy országa nem fog teljesíteni egy igazságtalan határozatot. Figyelmeztetést intézett a BT-hez Mohammed Szaidi, az iráni atomenergia-hivatal alelnöke is az ülés kezdete előtt. „Az irracionális és jogellenes lépések nem segítik elő az iráni nukleáris kérdés megoldását. Minden új szankció illegitim és jogellenes” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik