Nagyvilág

Puccsra készült Bush a Hamasz-kormány ellen?

A Bush-kormányzat titokban fegyveres puccsot készített elő a Hamasz szélsőséges iszlamista palesztin szervezet ellen annak 2006. januári választási győzelme után, hogy ezzel véres, palesztinközi válságot robbantson ki - állította kedden megjelent számában a Vanity Fair.

George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter arab szövetségeseikkel megpróbáltak egy palesztin fegyveres erőt felállítani a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah híveinek irányításával a Washington által terrorista szervezetnek tekintett Hamasz kormányának megbuktatására – írta a népszerű amerikai magazin bizalmas forrásokra hivatkozva. Az egységek parancsnoka Mohamed Dahlán, a Fatah Gázai övezetbeli erős embere lett volna.

A terv azonban dugába dőlt, miután a Hamasz vezetői megneszelték azt, és ez újabb kudarcot jelentett a Bush-kormányzat külpolitikájának. Az amerikaiak által támogatott Fatah-harcosok ugyanis nem hogy nem űzték el ellenségeiket a hatalomból, hanem elővigyázatlanságukkal lehetővé tették, hogy a Hamasz teljesen ellenőrzése alá vonja a Gázai övezetet – írta a Vanity Fair.

A lap megszólaltatta Dick Cheney amerikai alelnök volt tanácsadóját, David Wurmsert, aki azzal vádolta a Bush-kormányzatot, “piszkos háborúba kezdett annak érdekében, hogy győzelemhez juttasson egy, Abbász vezette korrupt diktatúrát”. Wurmser szerint a Hamasz 2007 júniusában nem akarta átvenni a hatalmat a Gázai övezetben, csupán “a Fatah kényszerítette rá puccskísérletével, amelyet megelőzött”.
A kedden Ciszjordániában tartózkodó Condoleezza Rice nem kommentálja a cikket. A Hamász szóvivője “Gáza-gate”-nek nevezte az amerikai magazin cikkét, amely szerinte egyrészt azt bizonyítja, hogy az amerikaiak beavatkoztak a palesztin belügyekbe, másrészt pedig azt, hogy Fatah “az amerikaiak eszközévé vált, és felelősséget visel mindazért, ami történt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik