Nagyvilág

Kína megfenyegette Tajvant

Súlyos árat fog fizetni a tajvani elnök, ha továbbra is kitart függetlenedési tervei mellett - figyelmeztette Kína kedden az elszakadásra törekvő szigetet.

A kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) szóvivője részleteket nem árult el, csak azt hangsúlyozta, hogy a helyzet „igen bonyolult és nyomasztó” a Tajvani-szorosban. Kína saját területe részének tekinti a teljes függetlenségre vágyó szigetet, és kilátásba helyezte, hogy akár katonai eszközökkel is kész fellépni a tajvani elszakadási törekvésekkel szemben. A szóvivő ugyanakkor bejelentette, hogy Kína 17,6 százalékkal növeli idén katonai költségvetését a múlt évhez képest. A 2008-as védelmi büdzsé így 417,8 milliárd jüant (58,76 milliárd dollár) tesz ki.

Márciusban az elnökválasztással egy időben népszavazást is tartanak Tajvanon arról, törekedjék-e a sziget Tajvan néven az ENSZ-tagság elérésére. Kínai Köztársaság néven tagja volt a múlt század hetvenes éveiig a világszervezetnek, de a hetvenes évek elején megfosztották tagságától, és a Kínai Népköztársaság lépett a helyére az ENSZ-ben és annak Biztonsági Tanácsában. Peking a formális függetlenedés irányába tett újabb lépésnek tartja a szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik