Nagyvilág

Izrael visszavonult

Az izraeli alakulatok hétfő reggelre visszavonultak a Gázai övezet határára azokból az állásokból, amelyeket a hét végén foglaltak el az övezet északi részén.

Ezt előbb helybeli lakosok közölték tudósítókkal, majd lényegében egy izraeli katonai szóvivő is megerősítette. A hadműveletet befejezték, már csak néhány alakulat maradt az övezet területén. A légierő továbbra is „célzott csapásokkal” fog reagálni az izraeli területeket érő, esetleges újabb rakétatámadásokra – tette hozzá.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamasz radikális palesztin szervezet azonnal Izrael felett aratott győzelemként könyvelte el a katonák kivonulását. A mozgalom katonai szárnyának szóvivője kijelentette: folytatni fogják a rakétatámadásokat a zsidó állam ellen. Izrael a hét végén nagyszabású offenzívát hajtott végre a területen, hogy véget vessen a zsidó állam déli része ellen intézett palesztin rakétatámadásoknak. A műveletben több mint száz palesztin életét vesztette, helyi források szerint az áldozatok közel fele polgári személy volt, köztük nők és gyerekek.

Hájim Ramón izraeli miniszterelnök-helyettes a katonai rádióban elmondta: a katonai akció a tervek szerint zajlott. „A hadsereg a Hamasz több tucat terroristájával végzett, tehát a műveletnek mindenképp volt elrettentő hatása” – mondta. Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap felfüggesztett minden kapcsolatot a zsidó állammal, az „aránytalan mértékűnek” tartott izraeli akciót számos nemzetközi bírálat érte.

A hadseregnek „egyáltalán nem állt szándékában a Gázai övezetet újra elfoglalni” – mondta Ramón. A politikus sajnálatát fejezte ki az ártatlan palesztin áldozatok miatt, ám alapvetően a térséget irányító Hamászt és a palesztin fegyvereseket tette felelőssé. A katonák kivonulása után hétfő reggel máris újabb hat rakétát lőttek ki palesztinok izraeli területre. Az egyik Askelón városába csapódott be, egy házat talált el, egy izraeli nő könnyebben megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik