Nagyvilág

Iszlamisták fenyegették meg Harry herceget

Az Afganisztánban tanúsított helytállásáért a herceg zsoldját is megemelik. Harryt azonban most inkább az foglalkoztatja, nehogy dél-afrikai kedvesét terrortámadás érje az ő afganisztáni bevetése miatt.

Harry – Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő 23 éves másodszülött fia, aki a harmadik a brit trónutódlási sorban – teljes hírzárlat mellett december közepe óta teljesített frontszolgálatot az afganisztáni hadszíntéren, és még négy hétig maradt volna. A hétvégén azonban, a védelmi minisztérium utasítására, idő előtt kénytelen volt hazatérni, miután jelenlétét külföldi hírportálok kiszivárogtatták. Felettesei attól tartottak, hogy a herceg és a vele szolgálók a tálib erők kiemelt célpontjává válnak.

A herceget a korai hazahívása ellenére előléptetik, és ezentúl hadnagy lesz, sőt éves fizetését is megemelik az eddigi 20 173 fontról 24 247 fontra – írta a The Sun című brit bulvárlap. Egyébként a 23 éves királyi harcos személyes vagyonát 8 millió fontra becsülik.

Barátnőjét félti

A Daily Star című brit bulvárlap hétfői beszámolója szerint a herceg attól tart, hogy afganisztáni bevetése miatt barátnőjét, Chelsy Davyt érheti terrortámadás, ezért azt kérte, hogy a szőke dél-afrikai szépség védelmét a Scotland Yard diplomaták és királyi családtagok biztonsági őrizetére szakosodott kommandója, az SO14 vegye át.

Az Afganisztánból hazaérkező Harryt fivére és apja várta (fotó: MTI)

Az Afganisztánból hazaérkező Harryt fivére és apja várta (fotó: MTI)

A zimbabwei születésű, Dél-Afrikában élő Chelsy jelenleg az angliai Leeds egyetemén tanul jogot. A hercegi kedves külön őrizet nélkül, évfolyamtársaival él egy bérelt lakásban.

Interneten fenyegették

Harry komolyan tart attól, hogy az afganisztáni frontszolgálata miatt bosszút esküdő iszlám szélsőségesek esetleg nem őt, hanem barátnőjét szemelik ki célpontként. A herceget több iszlamista honlap máris halálosan megfenyegette. Felbukkantak például olyan üzenetek, amelyek a híveket Harry lefejezésére buzdítják, és arra, hogy az erről készített videót küldjék el nagymamájának, II. Erzsébet királynőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik