Nagyvilág

Ecuador Kolumbia ellen mozgósít

Ecuador bejelentette, hogy azonnali hatállyal kiutasítja az országból Kolumbia nagykövetét, és katonai alakulatokat vezényel a két latin-amerikai állam közös határa mellé.

Rafael Correa ecuadori elnök korábban hazája elleni agressziónak minősítette, hogy kolumbiai katonák múlt szombaton Ecuador területére behatolva megölték Raúl Reyest, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet második számú parancsnokát. Az ecuadori elnök előzőleg, a nap folyamán hazarendelte hazája Kolumbiában szolgáló nagykövetét.

A kolumbiai kormány vasárnap este szükségszerűnek mondta a szomszédos ország területére való behatolással járó katonai műveletet. Bogota egyúttal azzal vádolta Correa elnököt, hogy kompromisszumokat kötött a marxista gerillaszervezettel. A kolumbiai kormány arra hivatkozott, hogy Reyesnek az akció során megkaparintott számítógépéből nyert adatok alátámasztják a Correa és a FARC közötti egyezséget.

Oscar Naranjo tábornok, a kolumbiai rendőrség parancsnoka vasárnap esti sajtóértekezletén a megtalált dokumentumok alapján kijelentette, hogy Reyes kapcsolatokat kezdett kiépíteni ecuadori vezetőkkel. Bogota magyarázatot követel majd Correa elnöktől ezekről a kapcsolatokról, amelyek szerinte hatással vannak Kolumbia biztonságára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik