Nagyvilág

Rendkívüli ülést tartott az ENSZ BT az izraeli támadás miatt

Az elmúlt négy napban 96 palesztin halt meg a Gázai övezet ellen indított izraeli támadásban. Az ENSZ az erőszak beszüntetésére szólított fel, Izrael nagyarányú szárazföldi offenzívát helyezett kilátásba.

Az ENSZ BT nyilatkozata leszögezte: „a Biztonsági Tanács tagjait mélységes aggodalommal tölti el a civil életek kioltása Izrael déli részén és a Gázai övezetben, egyúttal elítéli az erőszak eszkalációját. Ezek az események még inkább hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden érintett fel azonnal hagyjon fel valamennyi erőszakos cselekménnyel”.

A tanácskozáson az elmúlt napokban fellángolt izraeli-palesztin erőszakhullám kérdését vitatták meg. Szombaton 61 palesztin halt meg – az elmúlt négy napban pedig összesen 96 – a Gázai övezet ellen indított izraeli katonai offenzívában, amellyel a zsidó állam hadserege az övezetből Izrael ellen indított palesztin rakétatámadásoknak akar véget vetni.

A BT-nyilatkozat enyhített némileg a tanácskozáson felszólaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szavain. A világszervezet első embere elismerte Izrael jogát az önvédelemre, de úgy vélte, hogy a zsidó állam „túlzott és aránytalan mértékben” alkalmazott erőszakot. A Hamász fizeti meg a gázai helyzet romlásának következményeit – jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. Egyúttal közölte, hogy folytatják a katonai akciókat a radikális iszlamista szervezet létesítményei, fegyverraktárai és infrastruktúrái ellen.

A miniszter szerint Izraelnek fel kell készülnie a konfliktus eszkalációjára, mert elképzelhető egy nagy horderejű szárazföldi hadművelet megindítása az övezetben. Ennek időpontját illetően többféle változatot fontolóra vett az izraeli hadvezetés, de részletekbe nem bocsátkozott. Közben az Egyesült Államok – Izrael legszorosabb szövetségese – is az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel Izraelt és a palesztinokat. Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője azonban hangsúlyozta Izrael jogát az önvédelemre, és éles különbséget tett a „terroristák civilek elleni rakétatámadásai” és az „önvédelmi műveletek” között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik