Nagyvilág

Koszovó lehet az európai bűnözés bástyája

A koszovói függetlenség kikiáltása rossz ötlet volt, aminél csak az volt rosszabb, hogy az Egyesült Államok elismerte. A nyugat ezzel azt üzente: támogatja az erőszakkal fenyegető mozgalmakat - foglalt állást egy neves amerikai elemző.

Ha a Balkán ezen piciny területe meg is tudja őrizni államiságát, bizonyos, hogy az európai bűnözés és embercsempészet bástyájává válik – írta Mark Kramer, a Harvard Egyetem hidegháborús kutatási programjának igazgatója, az orosz és eurázsiai program főmunkatársa a vasárnapi The Washington Postban. Miért éppen a koszovói albánok részesülhetnek függetlenségben abból a sok népcsoportból – a tibetiek, a kurdok, a tamilok és mások közül -, amelyeknek szintén ez a céljuk?

A professzor saját kérdésére úgy válaszol: a Nyugat nyilván attól tartott, hogy erőszak lángolhat fel Koszovóban, ha a tartomány nem kapja meg a szuverenitást. Washington az immár független Koszovó elismerésével azt üzeni: megjutalmazzák az albánokat, akik máskülönben erőszakhoz folyamodhatnának. Az elemző szerint ebből egy tanulságot vonhatnak le a világon a függetlenségre törekvő kisebbségek: a Nyugat az erőszakkal fenyegető mozgalmakat támogatja, a békés politikát viszont nem jutalmazza. Ahogy ez történt a koszovói függetlenséget békés ellenállással elérni igyekvő néhai Ibrahim Rugova esetében.

Kramer úgy látja: Koszovó, amely Európa legszegényebb térsége, valószínűleg nem fog tudni megállni a saját lábán, és a terroristák menedéke lesz. Gazdaságilag már rég összeomlott volna, ha levágják az ENSZ, az EU és az Egyesült Államok köldökzsinórjáról. Az etnikai megosztottság minden bizonnyal felerősödik, az albánok és a szerbek közötti erőszakos cselekmények veszélye nagyon is valósnak látszik. Nem kizárt, hogy Hashim Thaci koszovói miniszterelnök etnikai tisztogatásba kezd válaszul – vélekedett a Harvard kutatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik