Nagyvilág

Háború készül Izraelben?

A palesztin elnök vasárnap minden kapcsolatot felfüggesztett Izraellel, miután a zsidó állam offenzívája szombaton 70 halálos áldozatot követelt. Izrael nagy horderejű szárazföldi támadást is kilátásba helyezett válaszul a palesztin területekről kilőtt rakétákra. A világ vezető hatalmai elítélték a túlzott izraeli fellépést.

„A (béke)tárgyalásokat és az érintkezést a palesztin fél minden szinten szünetelteti, mert az izraeli agresszió fényében nincs semmi értelmük” – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője. Abbász lemondta Ehud Olmert izraeli kormányfővel a jövő héten esedékes találkozóját, valamint a palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség megbeszéléseit is.

Palesztin források szerint a 70 halálos áldozat között 16 gyerek vagy kiskorú van, köztük egy 21 hónapos csecsemő, a sebesültek száma eléri a kétszázat. Két nap alatt ilyen sok palesztin áldozatra az intifáda (palesztin népfelkelés) kitörése, 2000 szeptembere óta nem volt példa. A Gázai övezetben háromnapos gyászt tartanak a kormányzó Hamász iszlamista mozgalom felhívására. Az izraeli hadsereg két katonát vesztett az összecsapásokban.

Túlzott és aránytalan

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európai Unió, az Egyesült Államok, XVI. Benedek pápa és az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a harcok beszüntetésére szólította fel Izraelt és a Palesztin Hatóságot. Az ENSZ BT közleménye szerint megengedhetetlen, hogy a Gázai övezetbeli erőszakos cselekmények kisiklassák az Izrael és a Palesztin Hatóság között megindult politikai folyamatot, amelynek célja Izrael és a palesztin állam békés egymás mellett élésének megteremtése. A testület összehívását a palesztin elnök kérte. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte, hogy Izrael „túlzott és aránytalan mértékben” alkalmaz erőszakot a Gázai övezetben.

Az Egyesült Államok – Izrael legfontosabb szövetségese – szintén az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket, bár hangsúlyozta, hogy a zsidó államnak joga van az önvédelemre. Az Európai Unió soros szlovén elnöksége elítélte az izraeli hadsereg által „túlzott mértékben” alkalmazott erőt a civil lakosság ellen. Az ilyen cselekmények ellentétesek a nemzetközi joggal, ugyanakkor az unió is elítélte az izraeli terület elleni palesztin rakétatámadásokat is.

Szaúd-Arábia: náci bűnök

XVI. Benedek pápa a közel-keleti erőszakspirál azonnali, feltétel nélküli megállítására szólította fel Izraelt és a Palesztin Hatóságot a hagyományos Szent Péter téri úrangyala imádságán. Az Amnesty International szerint a palesztin hatóságoknak és a Gázai övezetet irányító Hamásznak hatékonyan fel kell lépnie az izraeli polgári lakosságot fenyegető rakétatámadások ellen. Azonban ennek elmaradása sem igazolhatja azt a pusztítást és rombolást, amelyet az izraeli légi és tüzérségi válaszcsapások okoznak a palesztin polgári lakosság körében.

Szaúd-Arábia a náci bűntettekhez hasonlította az offenzívát, és felszólította a nemzetközi közösséget: vessen véget a palesztinok „tömeges legyilkolásának”. Egyiptom vasárnap ideiglenesen megnyitotta a rafahi átkelőt a palesztin sebesültek előtt, és orvosi felszerelést is küldött a Gázai övezetbe. Engedélyezték orvos csoportok átkelését a határon és gyógyszerek szállítását a palesztin területre. A határon 27 egyiptomi mentőautó sorakozott fel, hogy a Sínai-félszigetre szállítsa a sebesülteket.

Jog az önvédelemhez

A bírálatok ellenére Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen kijelentette: Izrael folytatja katonai akcióit a Gázai övezetben a „terrorista csoportok” ellen és ezt nem szándékozik egyetlen pillanatra sem abbahagyni. A miniszterelnök, elutasítva az Izrael túlzott erő alkalmazására vonatkozó nemzetközi kritikákat, leszögezte: „senkinek sincs erkölcsi joga Izraelt bírálni azért, mert élt az önvédelemhez való jogával”.

Nem sokkal korábban Ehud Barak izraeli védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a gázai helyzet romlásának árát a Hamász fogja megfizetni. Barak megjelölte az offenzíva négy célkitűzését is: véget vetni az izraeli városok elleni rakétatámadásoknak, a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetnek, a Hamász-kormányzásnak, valamint végrehajtani a Gázai övezet végleges elválasztását Izraeltől a 2005-ös izraeli egyoldalú kivonulás után.

Továbbgyűrűzhet a konfliktus

Vasárnapra virradóra izraeli légicsapás romba döntötte Iszmáil Haníjének, a Gázai övezetet irányító – nemzetközileg el nem ismert – Hamász-kormány fejének üresen álló hivatalát. Folytatódtak a palesztin rakétatámadások is Izrael ellen: a rendőrség adatai szerint délelőtt 24 rakétát lőttek ki az ország déli részére. Barak szerint Izraelnek fel kell készülnie a konfliktus eszkalációjára, mert elképzelhető egy nagy horderejű szárazföldi hadművelet megindítása az övezetben.

Félő, hogy a Gázai övezet után az erőszakhullám átterjed a mostanáig békés Ciszjordániára is, ahol vasárnap ezrek tiltakoztak az izraeli offenzíva ellen, és a hebroni tüntetésen kitört összecsapásokban izraeli katonák lelőttek egy 13 éves palesztin fiút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik