Nagyvilág

Vasárnaptól nem kell vízum Kanadába

Kanada március másodikától eltörli a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben - jelentette be Diane Finley bevándorlásügyi miniszter.

A bejelentéssel kapcsolatban a távirati irodához eljuttatott közleményében Göncz Kinga külügyminiszter azt írta, hogy a döntés értelmében ezentúl vízum nélkül utazhatnak Kanadába azok a magyar állampolgárok, akik legfeljebb három hónapig akarnak ott maradni, ez alatt az időszak alatt azonban nem vállalhatnak munkát az országban. A három hónapnál hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles.

A miniszter közleményében kitér rá, hogy a magyar diplomácia az elmúlt években következetesen kiállt a vízummentesség mellett és határozott erőfeszítéseket tett annak elérésére.

Kanada 2001. december 5-én vezetett be újbóli vízumkényszert a magyar állampolgárokkal szemben. Akkor az intézkedést azzal magyarázták, hogy 1998 és 2001 között összesen 8600, csak 2001-ben 3500 magyar állampolgár folyamodott menekültstátusért Kanadában, amit helyi döntéshozók elfogadhatatlanul magas számnak tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik