Nagyvilág

Nem cserélik Koszovót az unióra

A szerbek szerint országuk helye az Európai Unióban van, de semmiképpen nem Koszovó elismerésének árán – derül ki egy szerb felmérésből.

A polgárok 67 százaléka továbbra is azon a véleményen van, hogy az Európai Unióban van Szerbia helye, de 74 százalékuk nem fogadná el az európai integráció felgyorsítását azon az áron, hogy Belgrád ismerje el Koszovó függetlenségét. A polgárok kétharmada ellenzi a NATO-tagságot, 60 százalékuk pedig támogatja a kapcsolatok szorosabbra fűzését Oroszországgal.

A megkérdezettek 64 százaléka támogatta Belgrád koszovói politikáját. A polgárok 19 százaléka azon az állásponton van, hogy Koszovóért minden, akár katonai eszközökkel is küzdeni kell. A legtöbben – a megkérdezettek 33 százaléka – azonban úgy foglaltak állást, hogy Belgrádnak kemény választ kell adnia Koszovó függetlenségére, de nem kell megszakítania a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek elismerik a tartomány önállóságát.

A Politikum nevű ügynökség február első felében, még a függetlenség kikiáltása előtt készített közvélemény-kutatást a koszovói problémakör megítéléséről a koszovói ügyekért felelős minisztérium megrendelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik