Nagyvilág

100 amerikaiból egy börtönben ül

Első alkalommal fordult elő az Amerikai Egyesült Államok történetében, az idei év elején, hogy minden 100 polgárából egy börtönben ül. Ezzel az államok világelső elítéltek számában is.

A Pew Center által közölt, az egyes államok összesített eredménye alapján kiderült, jelenleg több mint 2,3 millió ember tölti a napjait rácsok mögött.

Az egyes népcsoportokat tekintve az Igazságügyi Minisztérum 2006-os adatai szerint minden 36 spanyol ajkúból 1 tölti bűntetését, míg az afroamerikai lakosság 7,5 százaléka ül valahol.

Mindez az állami büdzsét is jelentősen megterheli, ugyanis az 50 állam, több mint 49 milliárd dollárt kénytelen a fogvatartottakra költeni. Ez 20 évvel ezelőtt “alig” 11 milliárd dollár volt. Ez annyit jelent, hogy a börtönök fenntartása hatszor többe kerül, mint a felsőoktatás finanszírozása.

A legnagyobb növekedést a fogvatartottak számában – 12 százalékkal – Kentucky képviseli, ahol ugyan a bűnügyek száma „csak” 3 százalékkal emelkedett az elmúlt 30 év alatt, ám a bentlakók száma mintegy 600 százalékkal lett több.

A tarthatalannak tűnő rendszer kapcsán a reformerek szerint enyhébb büntetéseket kellene kiszabniuk a bíróságoknak a kisebb rizikójú elítéltek számára, ezzel rövidebb ideig tarthatna a bentlétük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik