Nagyvilág

Megalakult a Koszovót ellenőrző testület

Tizenöt állam - köztük Magyarország - küldöttjének részvételével megalakult a függetlenné vált Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport. A szerb kormányfő szerint ez a nemzetközi jog legdurvább megsértése.

Az angol elnevezése (International Steering Group) után ISG-nek rövidített testület vezetője Pieter Feith holland EU-megbízott. A politikus az alakuló ülés után közölte: feladatuk az ENSZ-főtitkár volt koszovói képviselője által Koszovó státusára tavaly előterjesztett terv végrehajtásának előmozdítása, az azzal kapcsolatos nemzetközi tevékenység ellenőrzése.

Az Ahtisaari tervet tartatnák be

A finn Martti Ahtisaari által kidolgozott javaslat felügyelt függetlenséget irányzott elő az önállóságát a közelmúltban kinyilvánító volt dél-szerbiai tartomány számára, nagy hangsúlyt fektetve a kisebbségek – elsősorban is a terület északi részén tömbben élő szerbek – jogainak védelmére.

Az ellenőrző csoport létrehozása magában a tervben is szerepelt, azzal, hogy vezetője a koszovói nemzetközi jelenlét legfőbb felügyelője.

Magyarország is részt vesz

Feith tájékoztatója szerint az ülésen részt vevők úgy döntöttek, hogy civil képviseletként határozzák meg magukat. A csoportot alkotó államok: Ausztria, Csehország, Finnország, Németország, Olaszország, Svédország, Törökország, Belgium, Hollandia, Franciaország, Magyarország, Szlovénia, Svájc, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. Oroszország a várakozásoknak megfelelően távol maradt a bécsi találkozótól, és amint azt az EU-megbízott megjegyezte, kicsi annak a valószínűsége, hogy netán később csatlakozik majd a testülethez. Mindazonáltal jelezte, hogy a csoport nyitott minden, a munkájában részt venni óhajtó ország előtt.

A holland megbízott jónak nevezte az Ahtisaari-tervet, mert egy “olyan szilárd, többnemzetiségű, demokratikus állam megteremtését irányozza elő, amely hozzájárulhat az egész balkáni térség biztonságához”. Leszögezte, hogy szó sem lehet Koszovó megosztásáról, de ügyelni akarnak arra, hogy az északon élő szerbek és Belgrád közötti “privilegizált kapcsolatok” fennmaradjanak.

A szerbeknek is adnának posztokat

Szavai szerint a szerbek képviselői ott ülhetnek majd a különböző irányító testületekben – erre ígéretet kaptak a pristinai kormánytól -, ám sem párhuzamos struktúrák nem jöhetnek létre, sem erőszakos cselekmények nem fordulhatnak elő. “A pristinai kormány tekintélyét tiszteletben kell tartani” – mondta sajtóértekezletén Feith.

Kérdésekre válaszolva elismerte, hogy a szerbek lakta körzetekben a biztonsági helyzet távolról nem olyan jó, ahogy azt kívánni lehetne. Bizakodóan nyilatkozott ugyanakkor arról, hogy az ISG megalakulása hamarosan az északi részeken is érezteti hatását. Mint kifejtette, küldetésük része, hogy az Ahtisaari-terv szellemében megvédjék a szerbek érdekeit, őrködjenek kulturális és vallási örökségük fölött.

Kostunica: a nemzetközi jog megsértése az ISG

A nemzetközi jog “legdurvább” megsértésének minősítette Vojislav Kostunia szerb kormányfő az ISG megalakítását. “A nemzetközi munkacsoport törvénytelen megalakítása a nemzetközi jog, az ENSZ 1244-es határozata és a szerb alkotmány legdurvább megsértését jelenti” – jelentette ki közleményében.

Az ENSZ-határozat Koszovó státusát definiálta 1999-ben.
Azzal a kéréssel fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, hogy egyértelműen közölje: “ki és milyen törvényes dokumentum alapján hozta meg azt a döntést, hogy alakuljon meg ez a csoport az ENSZ-közigazgatás alá tartozó tartomány” feletti ellenőrzés céljából. A kormányfő szerint “erőpolitizálás” folyik és “brutális erőszakot alkalmaznak a joggal szemben”.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia ENSZ-tagállam, amelyre szintén vonatkozik a világszervezet alapokmánya. “Azonnal véget kell vetni az erőszaknak, amelynek Szerbia nap mint nap áldozatul esik” – szögezte le közleményében Kostunica.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik