Nagyvilág

Amerika a bolgárokkal is szövetkezik

Már ősztől amerikai katonák használnak bolgár támaszpontokat a Szófiában csütörtökön aláírt kétoldalú megállapodások alapján.

Összesen tizenegy szerződést írt alá Bulgária és az Egyesült Államok. Ezek a támaszpontok használatának feltételeit részletezik, egy 2006-ban született keretmegállapodást töltve meg tartalommal.

Az Egyesült Államok összesen 2500 katonát vezényel majd a megállapodásban szereplő négy bázisra: a Novo Selo-i, a bezmeri, a Graf Ignitievó-i légi bázisokra és az aitoszi raktárlétesítménybe. Tömegpusztító fegyvereket nem telepíthet az Egyesült Államok a négy támaszponton.

A szófiai minisztérium közleménye szerint egyebek között vámügyi kérdéseket, a helyi vállalkozók megbízásának szabályait, valamint környezetvédelmi, adózási és biztonsági kérdéseket rögzítettek. Hátravan még egy logisztikai megállapodás, amelynek részleteit még nem dolgozták ki.
A bolgár bejelentés szerint a szófiai kormány a hadsereg fejlesztését, gazdaságélénkítő hatást és biztonsági előnyöket remél az együttműködéstől. Idézték Jonh Beyrle amerikai nagykövetet, aki azt mondta: a washingtoni kongresszus 60 millió dollárt (40 millió eurót) különített el a Novo Selo-i kiképzőközpont fejlesztésére.

A Szófiával kötött megállapodás az Egyesült Államok új katonapolitikájába illeszkedik. Eszerint az Európában létrehozott amerikai katonai bázisokról 60-70 ezer főt kisebb létszámú és a biztonságpolitikai gócpontokhoz közelebb eső, kelet-európai és ázsiai támaszpontokra helyeznek át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik