Nagyvilág

Börtönbe vonult Saron fia

A volt izraeli miniszterelnök egyik fia szerdán megkezdte héthónapos börtönbüntetésének letöltését, amelyet illegális kampánypénzgyűjtésért szabott ki rá az izraeli igazságszolgáltatás.

Omri Saron több mint 1,3 millió dollárnak megfelelő összeget gyűjtött össze 1999-ben Izraelen belüli és kívüli adományozóktól apjának egyik választási kampányára. Ez az összeg messze meghaladta a törvényben megszabott maximális összeget, amelyet kampánycélokra fel szabad használni.

2006 februárjában ítélték el kilenchavi szabadságvesztésre és 65 ezer dollárnak megfelelő pénzbírságra a választási kampányok finanszírozását szabályozó törvény megsértéséért. Fellebbezett, s a fellebbviteli bíróság két hónappal mérsékelte börtönbüntetését. Ariel Saron ellen is folyt vizsgálat az ügyben, de ellene sohasem emeltek vádat.

Az idősebb Saron saját pártján, a konzervatív Likudon belüli előválasztás megnyeréséért küzdött a szóban forgó választási kampányban. Sikerrel is járt, s később pártjának jelöltjeként megszerezte a kormányfői tisztséget is. Omri Saron az egyik legfőbb tanácsadója volt apjának 2001-től 2006 elejéig, amikor az idősebb Saron Izrael miniszterelnöke volt. 2006 elején egy agyvérzés ledöntötte a lábáról Ariel Saront, s azóta is kómában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik