Nagyvilág

Nem kell félnünk Irántól

Irán hosszú hatótávolságú rakétáinak, melyek Európát is elérik, nincs közük az Egyesült Államok által a térségbe telepítendő rakétapajzshoz – mondta lapunk kérdésére Irán budapesti nagykövete.

Iránnak sikerült meggyőznie a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) arról, hogy Irán nukleáris tevékenysége békés célokat szolgál – reagált a szervezet által pénteken közzétett jelentésre a Irvash Ali Reza.

Minden kérdéses pontot megválaszoltunk és elegendő információt szolgáltattunk a NAÜ számára, így a továbbiakban Irán ügye már csak egy lesz a sok közül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára – szögezte le Irán budapesti nagykövete.

A jelentés ismételten bebizonyította, hogy az Egyesült Államok jogtalan vádjai a világ közvéleményének megtévesztését és politikai propagandacélokat szolgáltak – mondta, hozzátéve, hogy a megalapozatlan vádakkal meg akarták fosztani az iráni nemzetet a nukleáris energia békés felhasználásának lehetőségéről.

Nem fenyegetnek a rakéták

A nagykövet lapunk kérdésére elmondta: az Egyesült Államok által Lengyelországba telepíteni kívánt rakétapajzs Washington és Moszkva ügye, nincs köze azokhoz a hosszú hatótávolságú fegyverekhez, amelyekkel Irán rendelkezik. Minden állam fejleszt fegyvereket, ez nem jelenti azt, hogy Irán bárkit is meg akarna támadni – tette hozzá.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pénteken hozta nyilvánosságra jelentését, melyben megállapította, hogy jelentős előrehaladás történt az iráni nukleáris program múltjának feltárásáról született tavaly augusztusi megállapodás pontjainak teljesítésében.

Teherán azonban továbbra is adós marad bizonyos lényeges felvetések időbeni megválaszolásával, és nem oszlatta el az összes gyanút, elsősorban az esetleges katonai vonatkozásokat illetően. Mohamed el-Baradei szerint a még nyitott kérdések „súlyos aggodalomra” adhatnak okot.

Szankciókról tárgyalnak

Az előrehaladásról és a kételyekről egyaránt beszámoló NAÜ-jelentés nem oszlatta el a nyugat félelmeit affelől, hogy a perzsa ország titokban fegyverkezésre használja atomprogramját. Irán továbbra sem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa többszöri felszólításának, hogy függessze fel urándúsító programját, sőt, új centrifugákat állított üzembe, hogy fokozza tevékenységét.

Az ENSZ BT tagjainak hétfői tanácskozásán Condoleeza Rice úgy fogalmazott: „a jelentés ismételten adós maradt az Irán békés céljait felvonultató bizonyítékokkal, éppen ezért nagyon közel járunk ahhoz, hogy újabb szankciókról állapodjunk meg Irán ellen.”

Vasárnap az elnök úgy fogalmazott: ha a nyugat további szankciókat léptet életbe Irán ellen, az ország akkor is folytatni fogja az elkezdett nukleáris fejlesztés, és a szankciók nem ártanak az országnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik