Nagyvilág

Kiválnának a boszniai szerbek

Legalább tízezren tüntettek kedden Bosznia-Hercegovina szerb részében Koszovó függetlensége ellen, miközben önállóságot követeltek a boszniai Szerb Köztársaságnak.

A Banja Lukában megrendezett békés tiltakozáson boszniai szerb vezetők is jelen voltak. A tüntetés mottója, „1244” arra az azonos számú ENSZ biztonsági tanácsi határozatra utal, amely Szerbia részének mondta ki Koszovót. „Ez a gyűlés a nép lázadását fejezi ki” – mondta a rendezvényen Milorad Dodik miniszterelnök.

A tüntetéssel egy időben fiatalok több száz fős csoportja üzleteket és autókat rongált meg, megdobálta és meg akarta támadni az amerikai diplomáciai képviselet épületét, amiben a rendőrség akadályozta meg őket. A diákok gyújtópalackokat hajítottak a rohamrendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Két rendőr megsérült.

Markáns vélemény az egyik transzparensen (fotó: MTI)

Markáns vélemény az egyik transzparensen (fotó: MTI)

Az Egyesült Államok Banja Luka-i konzulátusa üresen áll péntek óta, mert a múlt heti, szintén rendbontással kísért tüntetéseket követően ideiglenesen bezárták. Miután Koszovó február 17-én kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, a boszniai szerb parlament határozatban ítélte el Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását, és a boszniai Szerb Köztársaság jogállását meghatározó népszavazás kiírását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a világ országai tömegesen elismernék Koszovó függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik