Nagyvilág

Amerikával is egyeztetünk a gázról

Értesülésünk szerint az Egyesült Államok magyarázatot vár Magyarországtól a Déli Áramlatról kötött megállapodásról, a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint azonban az energetikai kérdések csak egy részét képezik a kül- és biztonságpolitikai főtanácsadó washingtoni megbeszéléseinek.

Lapunk információi szerint Gyurcsány Ferenc kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, Banai Károly kora délután találkozik Daniel Fried helyettes államtitkárral Washingtonban, hogy magyarázattal szolgáljon az Oroszországgal kötendő megállapodásról, amely a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szól.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint Banai Károly hétfő óta tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol a szövetségesi együttműködés aktualitásairól tárgyal. A megbeszéléseken sok más kérdés mellett energetikai kérdések is szerepelnek. Így a tények rosszindulatú – nyilván az ellenzéki körökből származó – félreértelmezése, hogy az Oroszországgal kötendő megállapodás miatt utazott volna ki a kül- és biztonságpolitikai főtanácsadó az Egyesült Államokba – válaszolta kérdésünkre a Kormányszóvivői Iroda.

Gyurcsány Ferenc hétfőn jelentette be, hogy a Déli Áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről megállapodást köt az orosz és a magyar kormány.

A Déli Áramlat nevű gázvezeték mellett egy másik gázellátó rendszer – Nabucco – kiépítése is napirenden van, melyet az Európai Unió szorgalmaz. A Kormányszóvivői Iroda megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy Magyarország uniós tagállamként elkötelezett a Nabucco-projekt megvalósítása mellett, mivel Magyarország abban érdekelt, hogy a források és az útvonalak tekintetében is biztonságos, diverzifikált legyen az ország gázellátása. Hazánk ezért aktív és kezdeményező szerepet kíván játszani az alternatív gázellátás lehetőségét biztosító Nabucco-projektben.

Magyarország felajánlotta, hogy koordinátori szerepet tölt be annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítésében, amely létfontosságú lenne a Nabucco-projekt működési feltételeinek megteremtésében. A magyar kormány éppen a múlt héten adta át a Nabucco-projekt kormányközi megállapodásának tervezetét azon országok nagyköveteinek, amelyeken áthaladna a majdani a gázvezeték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik