Nagyvilág

Durvul a kampány Amerikában

Elmérgesedett a demokrata kampány hangneme a hét végén az amerikai előválasztási küzdelemben: Hillary Clinton eddigi legélesebb kirohanásait intézte vetélytársa, Barack Obama ellen.

„Gyűljünk össze, egyesüljünk: az ég megnyílik, világosság lőn és mennyei kórusok fognak énekelni, mindenki tudni fogja, hogy helyesen kell cselekednünk, a világ tökéletes” – e szavakkal űzött gúnyt a volt first lady Obama reményre és változásra építő választási üzenetéből vasárnap Providence-ben, Rhode Island államban, ahol március 4-én tartanak előválasztást.

Vége a kiegyenlített vitának

Azt hangoztatta, Obamával szemben ő tudja, milyen kemény küzdelmet kell majd vívni a problémák megoldásáért.

Szerinte „Obama nem látja reálisan a dolgokat, naiv módon közelíti meg az olyan nehéz kérdéseket, mint az egészségügy reformja, a globális felmelegedés”.

A New York-i szenátor asszony előző nap az Ohio állambeli Cincinnatiben egyenesen hazugsággal vádolta vetélytársát.

Mindez csak néhány nappal azután történt, hogy a két jelöltaspiráns civilizált, kiegyenlített vitát folyatott egymással a texasi Austinban. Clinton akkor még azt mondta: megtisztelőnek érzi, hogy Obamával együtt részese lehet egy fekete férfi és egy fehér nő történelmi versengésének.

Csökkennek Clinton esélyei

A vesztésre álló Hillary Clinton egyre elkeseredettebb harcot folytat, hogy megfékezze Obama lendületét, aki a legutóbbi 11 előválasztáson győzött. Az ABC hírtévé számítása szerint Obama eddig 1369, Clinton 1272 küldöttet gyűjtött össze a nyári jelöltállító konvencióra.

Egyre több hír szól arról, hogy a minden bizonnyal a mérleg nyelvének szerepét játszó el nem kötelezett szuperdelegátusok közül egyre többen “állnak át” Obamához. Clintonnak nagyon jól kell szerepelnie március 4-én a sok delegáltat adó Texasban és Ohióban, ha versenyben akar maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik