Külföld

Szerb tüntetések Európa-szerte

admin
admin

2008. 02. 24. 20:05

Európa számos városában tüntettek szerbek vasárnap Koszovó egy héttel ezelőtt kikiáltott függetlensége ellen.

Az etnikailag megosztott észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, ahol már hetedik napja tartanak szinte folyamatosan a szerbek tüntetései, mintegy ezer tiltakozó fogadkozott, hogy nem hagyják harc nélkül elszakítani Koszovót Szerbiától.

Szerbek ezrei tüntettek Bécsben Koszovó függetlensége ellen. Elégettek egy amerikai zászlót a belvárosban lezajlott tüntetésen, de más incidens nem történt. A rendőrség szerint mintegy ötezer, a szervezők szerint tízezer részvevője volt a megmozdulásnak.

Több ezer szerb eredetű személy tüntetett békésen vasárnap délután Genfben a Nemzetek Palotája előtt Koszovó függetlensége ellen. Svájc több városából és a szomszédos Franciaországból is érkeztek tiltakozók a tüntetésre. A rendőrség szerint mintegy háromezer, a szervezők szerint hozzávetőleg nyolcezer ember gyűlt egybe szerb zászlók alatt az ENSZ genfi székháza előtt.

Németország több városában – köztük Dortmundban, Düsseldorfban, Frankfurtban és Stuttgartban – is utcára vonultak szerbek a hét végén, hogy tiltakozzanak Koszovó függetlensége ellen. Szinte kizárólag a Németországban élő szerbek közül kerültek ki a tüntetők, a létszámok ötszáz és ezer fő között voltak a német rendőrség szerint. A részvevők több helyütt felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a német kormány elismerte Koszovót független államként.

Ugyanakkor Frankfurtban nyilvános “népünnepélyt” rendezett mintegy 2500 koszovói albán, azt ünnepelve, hogy Németország és az Egyesült Államok elismerte Koszovó függetlenségét.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.